Nederland - 12 januari 2023 - Economie
door SVEN VAN GASSE

Waarom inflatie weleens heel hard kan gaan dalen

De laatste maanden is de inflatie stilaan beginnen te dalen. Dit voedt de hoop dat het ergste achter de rug is en dan de Federal Reserve haar historische verstrengingscampagne kan stopzetten. Verschillende gegevens spreken immers in dit voordeel.

De eerste grafiek geeft een overzicht van de geldhoeveelheid en de inflatie. M2 is de totale hoeveelheid geld die op enig moment binnen een economie of monetaire zone in omloop is. Als de centrale bank een soepel beleid voert, stijgt deze en vice versa.

Op de grafiek zien we dat de inflatie fors begon te stijgen, wanneer de geld hoeveelheid steeg. Dit is immers logisch. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het geld waard wordt in reële termen goederen. Het laatste inflatiecijfer spreekt in het voordeel van de trend, zo was er in december zelfs 0,1% deflatie (gemeten ten opzichte van november).

Nu voert de Federal Reserve echter een streng monetair beleid en haalt ze geld uit de markten. De omgekeerde situatie treedt hier dan in werking, waardoor de hoop stijgt dat de inflatie fors gaat dalen.

Loonstijgingen zijn niet zo erg als gedacht

Een andere factor is het feit dat de loonstijgingen minder erg zijn dan aanvankelijk gedacht. De onderstaande grafiek geeft een beeld van de herzieningen van de loonstijgingen.

Aanvankelijk werd er een loonstijging van 0,6% gerapporteerd in november. Dit werd later echter herzien naar 0,4%. De loongroei van 4,6% op jaarbasis in december was de laagste sinds augustus 2021.

Dit is een zeer bemoedigend teken dat de inflatie kan gaan afnemen. Loonstijgingen droegen immers fors bij tot de torenhoge inflatie. De prijzen stegen maar de mensen verdienden ook meer geld. Zij bleven daarom goederen en diensten kopen, waardoor zij de prijzen verder omhoog stuwden.

Wanneer blijkt dat mensen minder verdienen, zullen zij ook minder uitgeven waarom de opwaartse prijsdruk kan afnemen.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.