België - 10 mei 2017 - Aandelen
door RONALD H.

Waarom wij een haat-liefdeverhouding hebben met Orange

We hebben als beleggers vaak een haat-liefdeverhouding met telecombedrijven. Aan de ene kant is het zo dat iedereen een telefoon en internetaansluiting nodig heeft en dus kan zorgen voor een consistente omzet en kasstroom. Aan de andere kant, is het zo dat telecombedrijven vaak lekkere schulden op de balans gooien en bij wat meer concurrentiedruk direct in de problemen komen.

Zo ook onze positie voor het België Rapport: Orange Belgium.

Op het moment dat de koers van het aandeel daalt en een niveau aanraakt, dat wij liever niet zien, is het tijd om te evolueren. Wat we dan doen, is ons afvragen of de initiële redenen om een bepaald aandeel te kopen vandaag nog geldig zijn.

Voor Orange Belgium was het zo dat wij kochten, omdat het bedrijf zich na vele moeilijke jaren terug op de rails had gezet en zijn plaats naast de twee grote en kapitaalkrachtige concurrenten had gevonden.

volkers

We verwachtten ook een positieve newsflow met de terugkeer van een dividend, gunstige cijfers voor het nieuwe Love-aanbod (internet+tv+mobiel) en een gunstige afwikkeling van de pyloontaks in Wallonië.

Er kwam opnieuw een dividend, relatief positieve cijfers voor Love en een oplossing voor de pyloontaks. Dus tot zover, is ons scenario goed uitgekomen. Maar, de koers zakte ondertussen wel weg.

Zo bleek tijdens de laatste cijfers dat het mobilofoniebedrijf het toch moeilijker heeft dan gedacht op de Belgische markt en er nog steeds prijsdruk is. De twee grote concurrenten, Telenet en Proximus, zijn daar natuurlijk niet vreemd aan.

Nu hebben wij nog steeds vertrouwen in Orange Belgium. Beleggers hebben vaak de neiging om heel snel resultaten te willen zien. Zo ook bij Orange. Natuurlijk is het mooi als Orange direct in een rechte lijn omzetverhogingen kan doorvoeren. Maar het betreden van een markt, kost vaak wat tijd.

Als belegger, moet je een bedrijf die tijd willen geven. En wij zien bij Orange, nog steeds een onderneming die over een paar jaar een groter marktaandeel kan hebben (waar ook een hogere beurskoers bij past).

Dus voorlopig, blijven wij nog zitten op Orange. We hebben nog steeds warme gevoelens bij de vooruitzichten, maar een stuk minder bij de koersontwikkeling. Een haat-liefdeverhouding dus….

Abonneer hier op BeursBrink

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.