Nederland - 5 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Waarom de olieprijs hard zal stijgen

Ondanks de grote onzekerheid over het olieaanbod die de oorlog van Rusland in Oekraïne veroorzaakt, is de olieprijs dit jaar niet hard gestegen. Hier zou echter binnenkort verandering in kunnen komen.

In het begin van het jaar kende olie een forse stijging. Amerikaanse olie, West Texas Intermediate, steeg met 70% tot een hoogtepunt van zo’n $130 per vat. Op dit moment noteert WTI echter aan zo’n $78 wat opnieuw  de prijs van begin 2022 is. Dit impliceert een daling van 40%.

Brent crude oil, de wereldwijde benchmark, doet het iets beter. Deze noteert nog aan een winst van een kleine 10% ten opzichte van het begin van dit jaar.

Energieaandelen stijgen wel

Beleggers in olie zijn gefrustreerd omdat de olieprijs de forse stijging die energieaandelen doormaken, niet volgt. In tegenstelling tot de olieprijs, stijgen energieaandelen immers wel hard.

De S&P 500 Energy Sector noteert aan een winst van maar liefst 68%. De onderstaande grafiek toont de grote divergentie tussen de olieprijs en de prestatie van energieaandelen.

De divergentie kan echter ook goed nieuws betekenen voor de olieprijs zelf. Energieaandelen zijn meestal een leidende indicator ten opzichte van de olieprijs. Energieaandelen lopen dus voor waardoor de olieprijs mogelijk nog een forse inhaalbeweging kan gaan maken.

Jim Bianco van onderzoeksbedrijf Bianco Research stelt:

Energieaandelen gedragen zich alsof olie naar $150 per vat gaat.

Bron: Twitter
Foto: iStock


BeursBrink bestaat 6 jaar! Om dit te vieren hebben we op dit moment een korting van maar liefst 94% op ons VIP-pakket. Aarzel niet en profiteer van deze buitenkans via de volgende link.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.