Nederland - 26 september 2022 - Energie
door SVEN VAN GASSE

Waar komt uranium vandaan? En is er genoeg?

Onlangs keurde de Europese Unie kernenergie goed als groen alternatief. Hierdoor zal er meer uranium verrijkt moeten worden. Maar is er wel genoeg uranium beschikbaar?

Kernenergie zal door de goedkeuring een belangrijke component worden om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Het belangrijkste ingrediënt voor kernenergie is uranium. Het verrijken van uranium is echter niet zo vanzelfsprekend.

Waar komt uranium vandaan?

Uranium is slechts beschikbaar in een paar landen wereldwijd. Professor Michael Tanchum deelde onlangs het onderstaande cirkeldiagram. Deze geeft een overzicht van de landen die het meeste uranium produceren.

Zoals het diagram aangeeft, produceert Kazakhstan bijna de helft van alle uranium wereldwijd. De Europese Unie en Kazakhstan onderhouden op dit moment goede economische relaties en het is voor de EU belangrijk dat dit zo blijft. Kazakhstan is immers de grootste leverancier aan de kernenergie-industrie van de EU en voorziet in meer dan 21% van de EU-vraag naar uranium.

Uranium kan wel eens heel schaars worden

Volgens onderzoek is er wel genoeg uranium in de wereld. Het probleem is echter dat Rusland het grootste deel van de toevoerketens beheert. De relatie met het Westen en Rusland is sinds de invasie in Oekraïne naar een absoluut dieptepunt gegaan.

Westerse landen willen af van Russische olie. Maar in de overgang naar groene energie zou Rusland dus nog steeds een grote invloed kunnen hebben.

Volgens een rapport van het Columbia University’s Center on Global Energy Policy bezat Rusland 46% van de totale uraniumverrijkingscapaciteit in 2018. In 2020 controleerde het land 40% van de totale infrastructuur voor uraniumconversie in de wereld.

Bron: CNBCDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.