VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 22 juni 2020 - Aandelen

Vormt er zich een nieuwe bubbel?

door SVEN VAN GASSE

De afgelopen weken hebben de aandelenmarkten er een opmerkelijk herstel op zitten. Dit herstel werd voornamelijk gevoed door de stimulansen van de centrale banken. Deze stijgende markten trokken nog meer beleggers aan waardoor de koersen nog hoger gingen. Sommige beleggers kijken dit met lede ogen aan en denken dat er zich een nieuwe bubbel aan het vormen is.

Onder andere Albert Edwards, strateeg bij Societé Générale, is geen fan van het optimisme dat de aandelenmarkten momenteel doorkruist. In 2000 was hij sceptisch in de aanloop naar de “dot-com bubbel”. Hij spreekt zich nu opnieuw uit terwijl hij toekijkt hoe handelaren na een recordcrash, ondanks alle aanwezige economische risico’s, volop aandelen aan het kopen zijn.

De grootste bezorgdheid van Edwards is de rol van de Federal Reserve. Hij vindt dat de Fed is veranderd in een helpdesk voor beleggers. Een redder die opduikt wanneer er problemen zijn op de markt. Edwards betwijfelt ook of de reactie van de Fed voldoende zal zijn om een marktdaling, die zal gedreven worden door slechte economische fundamenten, af te wenden.

“Ik denk dat, ondanks de steeds grotere liquiditeit die op de markten wordt gegooid, de fundamenten uiteindelijk zullen overheersen. De markt zal wegzakken naar nieuwe dieptepunten in de cyclus,” aldus Edwards.

Zombie-traders

Een andere bezorgdheid van Edwards zijn de zogenaamde “zombie-traders”. Dit zijn nieuwe, onervaren handelaren die enorm veel risico’s nemen. Zij hopen op snel geldgewin op de aandelenmarkten zonder echt te kijken naar de fundamenten.

Ere wie ere toekomt: volgens data van Goldman Sachs presteren deze beginnende handelaars, dit jaar, beter dan de professionals op Wall Street. Een aandelenkorf met de meest populaire aandelen onder particulieren presteerde 15 procentpunten beter dan de aandelen die beheerders van beleggings- en hedgefondsen uitkozen.

Het probleem voor Edwards en andere waarnemers is echter de kracht waarmee deze beleggers naar de markt zijn gezogen. Deze kracht zou immers zomaar kunnen omslaan en deze beleggers even krachtig weer uitspuwen. Zoals altijd op de beurs zal er geen enkele waarschuwing zijn om je winst te nemen.

De kritiek die Edwards krijgt is dat deze particulieren maar een klein deel van de markt vertegenwoordigen. De impact van hun handelen moet dus in het juiste perspectief geplaatst worden. Edwards zegt echter dat de bredere markt richting euforie gaat en dat de onervaren handelaars uiteindelijk aan het kortste eind zullen trekken.

Albert Edwards besluit met een wijze raad voor deze speculanten: “Koper wees op uw hoede.”

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.