Nederland - 28 september 2021

Voorzitter Amerikaanse beurswaakhond vergelijkt stablecoins met pokerchips

door SVEN VAN GASSE

Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission, maakte vorige week duidelijk dat hij absoluut geen fan is van stablecoins. Hij omschrijft de steeds populairder wordende cryptocurrencies als een gevaar voor beleggers, met twijfelachtige levensvatbaarheid op lange termijn.

Een stablecoin is een cryptomunt met een waarde die gelinkt is aan fiatvaluta zoals de euro of de dollar. Stablecoins worden gekenmerkt om veel minder volatiel te zijn als de traditionele cryptomunten. De bekendste stablecoins zijn Tether en USD Coin.

— In de laatste Week van Crypto bespreken we (vanaf 4:50) het interview van Gary Gensler met The Washington Post, naast het andere hete cryptonieuws. —

Voor- en tegenstanders

Voorstanders van stablecoins stellen dat deze munten een betrouwbaardere store of value zijn dan andere tokens die onderhevig zijn aan grote koersschommelingen, de handel op cryptobeurzen vergemakkelijken en de betalingsverwerking voor gewone consumenten kan transformeren.

Sceptici vrezen dan weer dat de emittenten of uitgevers er niet in zullen slagen om voldoende onderpand voor de activa te bewaren. Dit vormt een risico voor de stabiliteit van het financiële systeem bij gebrek aan regelgeving.

Gensler is een grote voorstander van een strengere regelgeving voor crypto en ook een scepticus van stablecoins. Hij vraagt zich af of digitale valuta een duurzaam alternatief zullen blijken voor publieke valuta.

Gensler verklaarde tot slot dat de SEC robuuste bevoegdheden heeft onder de bestaande wetgeving om de cryptosector te reguleren. Hij stelde dat de SEC niet zal twijfelen om deze bevoegdheden aan te wenden.

Bron: Washington Post

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.