Nederland - 21 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Volgens deze cyclus hebben aandelen voorlopig het ergste achter de rug

De aandelenmarkten zijn december in mineur gestart. Voor deze maand noteert de S&P 500 bijvoorbeeld aan een verlies van zo’n 6%. Toch zijn er tekenen dat het ergste voor de aandelenmarkten reeds achter ons ligt.

De onderstaande grafiek is de Global Liquidity Index. Hoe hoger de zwarte lijn, hoe meer liquiditeit. Dit wilt zeggen dat er dan meer dollars in het financiële systeem komen. Kort gezegd zorgt dit er ook voor dat er meer cash beschikbaar is om aandelen of andere activa te kopen.

Liquiditeit bereikt een dieptepunt

De rode stippellijn is de gemiddelde liquiditeit over de jaren heen. Je kan dit beschouwen als een economische cyclus maar dan voor de liquiditeit. Cyclussen noteren in pieken en dalen.

Volgens complexe berekeningen van Crossborder is de liquiditeit op dit moment fors gedaald. De liquiditeit noteert nu aan één van de laagste punten in de recente geschiedenis.

Deze volgt nu ook de gemiddelde cyclus voor liquiditeit. Wanneer deze de rode stippellijn blijft volgen, kan de zwarte lijn ook opnieuw beginnen stijgen. Dit betekent dus dat er meer geld in het financiële systeem komt, wat dan weer een positieve impact kan hebben op de aandelenmarkten.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.