Nederland - 17 augustus 2018 - Europa

Vlakke opening Damrak voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong fractioneel lager. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent in het groen op 556,38 punten.

“Het oogt allemaal redelijk kalm, na een geweldig slot op Wall Street donderdag”, zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Nabeurs zag Schutte wel de Amerikaanse chipaandelen wegzakken. Dit kan volgens de beleggingsadviseur in Nederland vandaag mogelijk invloed hebben op aandelen als BE Semiconductor Industries en ASML.

Verder verwerken beleggers vandaag cijfers van Vopak en IMCD. Volgens Schutte lijken de cijfers van IMCD redelijk positief te zijn, terwijl Vopak in een lastiger pakket zit vanwege de uitdagingen in de markt.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag vanuit de eurozone cijfers over de lopende rekening en de inflatie, terwijl in de Verenigde Staten data komt over de leidende factoren en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Wall Street sloot donderdag hoger, geholpen door mooie kwartaalcijfers van Walmart en Cisco.

Positief was ook dat China en Amerika aangaven weer met elkaar in gesprek te gaan. Dit gaf de markt hoop dat een omvangrijke handelsoorlog, die steeds dichterbij komt met alle importheffingen die de landen elkaar opleggen, misschien nog vermeden kan worden.

Het Chinese ministerie van Handel stuurt later deze maand een delegatie naar de VS om de dialoog over de handelsafspraken te hervatten. Dit zal de eerste officiële ontmoeting tussen China en de VS sinds juli worden.

Tegelijk lijkt het erop dat de Amerikaanse relatie met Turkije juist niet op korte termijn zal verbeteren. De Verenigde Staten zijn niet van plan te onderhandelen over de vrijlating van de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson zo maakte de Amerikaanse president Donald Trump vannacht duidelijk in een tweet.

“We zullen niets betalen voor de vrijlating van een onschuldig man”, aldus Trump op Twitter. Daar voegde de president nog aan toe dat de VS Turkije “terug zullen pakken”.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei maar een verlies van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De afnemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten zorgde voor wat steun, terwijl ook het positieve sentiment in Europa en de VS op donderdag goed deed. Toch konden de Chinese aandelenmarkten niet in het groen blijven, waarmee de beurzen voor vijf handelsdagen achtereenvolgend in het rood noteerden. Wel lagen verzekeraars en techaandelen er beter bij.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,45 dollar hoger, ofwel 0,7 procent, op 65,46 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1379. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1369 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1392 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Vopak heeft, zoals voorzien, de resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar onder druk zien staan. De financiële prestaties in 2018 zullen naar verwachting van Vopak worden beïnvloed door wisselkoersschommelingen van voornamelijk de Amerikaanse en de Singaporese dollar. Vopak ziet ruimte om meer kosten te besparen en zet mogelijk een viertal terminals in de etalage.

Canadees Benjamin Smith komt aan het roer te staan van Air France-KLM. Smith start op zijn laatst op 30 september bij Air France-KLM. Tot die tijd blijft de leiding bij de Frans-Nederlandse maatschappij zoals die nu is.

IMCD heeft in het eerste halfjaar van 2018 zowel de omzet als winst zien oplopen, maar gaf geen concrete verwachtingen voor heel dit jaar af. IMCD gaf alleen aan dat het bedrijf in 2018 een groei van de EBITA voorziet.

AND International heeft over de eerste zes maanden van dit jaar de omzet zien dalen en weer rode cijfers geschreven.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 2.840,69 punten en de Nasdaq index steeg 0,4 procent naar 7.806,52 punten. Uitblinker was de Dow Jones met een stijging van liefst 1,6 procent tot 25.558,73 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.