Europa - 24 februari 2021 - Aandelen

Vlakke koersen in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef woensdagochtend dicht bij huis. Kort na de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 664,27 punten.

“Voorzitter Jerome Powell van de Fed zei dinsdag dat de economie nog voor lange tijd ondersteund moet worden en dat was voldoende om de markt te overtuigen dat de centrale bank geen haast heeft met het verkrappen van het monetaire beleid, zelfs als de inflatie zou stijgen”, aldus analisten van SEB.

In aanloop naar de uitspraken van Powell stonden de S&P 500 en techbeurs Nasdaq maar liefst 2 tot 4 procent lager, maar herstelden richting het einde van de handelsdag, waarbij de Amerikaanse hoofdgraadmeter zelfs in het groen eindigde.

De Federal Reserve blijft een zeer verruimend beleid voeren totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de coronacrisis, zei Powell. “De economie is nog ver verwijderd van onze werkgelegenheids- en inflatiedoelen”, voegde hij toe. Daarom zal de Fed de Amerikaanse economie blijven ondersteunen met rentes rond de nul procent en grote opkoopprogramma’s, totdat er “aanzienlijk meer vooruitgang” is geboekt in het herstel.

“De uitspraken van Powell zorgden voor meer risicobereidheid onder beleggers, waarbij de Amerikaanse rentes en de dollar licht daalden”, aldus de marktvorsers van SEB.

Recent liepen de rentes nog flink op, waardoor aandelen van de hand werden gedaan. Vooral technologie-aandelen werden verkocht, die sterk presteerden sinds de coronacrisis begon. Er zijn zorgen over de hoge waarderingen van deze bedrijven. Ook op woensdag ogen tech-fondsen kwetsbaar, met in Amsterdam aanhoudende verliezen voor Besi, Prosus en ASMI.

“De gestegen rentes zorgen ervoor dat beleggers opnieuw hun visie op aandelen onder de loep nemen “, aldus hoofd asset allocatie Paul Jackson van Invesco. Beleggen in staatsobligaties is volgens hem voor het eerst in negen maanden tijd een stuk aantrekkelijker geworden.

“Maar de rentes hebben nog lang niet een niveau bereikt waarin het problematisch wordt voor de aandelenmarkten”, aldus Jackson.

De euro/dollar noteerde op 1,2159. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2147 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2158 op de borden. De olieprijzen stegen vanochtend met 0,4 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal van 2020 flink is gekrompen, hoewel er op kwartaalbasis sprake was van een kleine stijging.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASR Nederland 1,8  procent hoger en won Randstad 2,2 procent. Wolters Kluwer daalde met 4,5 procent na cijfers. Morgan Stanley noemde de resultaten evenwel beter dan verwacht. De outlook was wel voorzichtig, aldus de bank.

KPN leverde 2,6 procent in. America Movil plaatste met succes voor 2,1 miljard euro aan KPN-obligaties. Degroof Petercam ziet de overnamefantasie uit het aandeel lopen.

In de AMX won Pharming maar liefst 7,1 procent tot 1,13 euro, na een koopadvies van Degroof Petercam met een koersdoel van 1,40 euro. Air France-KLM steeg met 3,9 procent. Fagron daalde met 0,5 procent en Besi verloor 1,3 procent.

Bij de smallcaps won Accsys 3,3 procent, maar AMG daalde 1,3 procent in aanloop naar cijfers nabeurs.

Het lokaal genoteerde Fastned won 7,0 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.