Europa - 10 september 2019 - Aandelen

Verkoop aandelen Takeaway mogelijk om deal met Just Eat te frustreren

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Delivery Hero gaat 3 miljoen aandelen Takeaway.com verkopen, vermoedelijk om de koers te drukken. Dit zei analist Corne van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News.

Delivery Hero heeft Kepler Cheuvreux de opdracht gegeven om de 3 miljoen stukken te verkopen. Daaraan zitten een aantal voorwaarden. De broker mag niet meer dan 20 procent van het dagvolume voor zijn rekening nemen. Ook mag Kepler niet meer dan 100.000 stukken per dag via een zogenoemde blocktrade verkopen.

Dat is een vreemde manier van verkopen, aldus Van Zeijl, indien je de hoogste prijs wil vangen. Zeker omdat het niet nodig is om de details bekend te maken waaraan Kepler moet voldoen.

Wellicht, zo zegt Van Zeijl, is het Delivery Hero simpelweg niet gelukt om de pluk van 3 miljoen aandelen in een keer te verkopen en moet het dit nu wel in de markt doen.

Toch denkt de analist dat de zaak anders in elkaar steekt. Takeaway.com staat op het punt een fusie aan te gaan met concurrent Just Eat.

Onder de gemaakte afspraken krijgen aandeelhouders van Just Eat voor elk aandeel dat zij bezitten 0,09744 aandeel Takeaway.com. Aandeelhouders van Just Eat zullen na de deal circa 52,2 procent van de combinatie in handen krijgen en aandeelhouders van Takeaway.com circa 47,8 procent.

Door een dalende koers van het aandeel Takeaway, wordt de geboden prijs ook lager. En dit terwijl enkele grote aandeelhouders van Just Eat al ontevreden zijn over de geboden prijs.

Wellicht vreest Delivery Hero een combinatie van Takeaway.com en Just Eat in de markten waar beide partijen actief zijn, aldus Van Zeijl.

Maar het zou volgens de analist ook kunnen dat Delivery Hero, dat beursnieuweling Prosus als aandeelhouder heeft, zelf aast op Just Eat. En die overname wordt volgens Van Zeijl vermoedelijk lastig, nadat Just Eat gefuseerd is met Takeaway en diens oprichter Jitse Groen als CEO de lakens uitdeelt.

Prosus is ook aandeelhouder van het Indiase Swiggy en het Braziliaanse iFood en heeft miljarden in kas, benadrukte Van Zeijl.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel