Vanadium is misschien nog niet zo bekend als grondstof maar toch wordt het metaal veelvuldig gebruikt voor het verharden van staal. De tweede toepassing van vanadium is wellicht nog interessanter gezien de wereldwijde obsessie met het milieu en de energieopslag. Vanadium wordt ook toegepast voor de productie van immens grote batterijen.
De prijs van vanadium is hard gestegen, zelfs harder dan kobalt, koper en nikkel. Allemaal grondstoffen die worden gebruikt in lithium-ion batterijen. De belangrijkste reden voor de stijging is logisch. Ongeveer 90 procent van het vanadium wordt gebruikt om staal te verharden en China heeft beslist om de normen voor wapeningsstaal fors te verhogen.
Daarenboven is er een bijkomende interesse vanuit de wereld van de energieopslag. Deze bedrijven zijn op zoek naar kwalitatieve vanadiumpentoxide, een verbinding die wordt gebruikt als een elektrolyt in vanadium redox flow batterijen (VRB’s) waardoor batterijen beter en efficiënter werken.
Dit zijn niet gewone batterijen zoals wij ze kennen, hun omvang is vergelijkbaar met die van transportcontainers en worden gebruikt voor de opslag van energie van elektriciteitscentrales, windmolens, grote zonnevelden en dergelijke.
VRB’s houden de elektrolyten in tanks gescheiden van de batterij cel en kunnen bijna onuitputtelijk worden opgeladen en ontladen over een periode van 20 jaar. Sommige experts denken dat ze daarmee kostenefficiënter en veiliger kunnen zijn dan hun lithiumequivalenten.
Ze gebruiken momenteel slechts 1 tot 2 procent van het wereldwijde aanbod van vanadium, maar de potentiële groei veroorzaakt een halo-effect op de vanadiumprijzen. Hoewel de flow-batterijen te groot zijn voor het gebruik in elektrische voertuigen, kunnen ze ideaal zijn voor stationaire opslag.
Naar verwachting zal de vraag naar vanadium vanuit de energiesector blijven stijgen de komende jaren naarmate we steeds meer energie gaan opslaan. De combinatie tussen de strengere normen voor staal en de productie van VRB’s zullen een gunstige impact hebben op de prijszetting.
Bekijk ook beleggen in kobalt
Bronnen: Economist
Foto: Pxhere
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.