Nederland - 21 oktober 2016 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Value8 tankt bij, via de beurs

Het in opspraak geraakt investeringsfonds Value8 dikte haar caspositie aan via de uitgifte van 1,25 miljoen nieuwe aandelen, aldus de jongste nieuwslijnen op Reuters. De extra cash is nodig, want Value8 blijft belangen en posities opbouwen, zo bleek uit de meest recente nieuwsstroom van het bedrijf zelf.

Om enkele nieuwe verworvenheden op te noemen:

  • Value8 trok haar belang in Eetgemak op, leverancieer van bereide maaltijd aan onder andere de zorgsector, van 62% naar 85%.
  • Value8 nam de kaasboer Prika voor de volle 100% over, terwijl het fonds eerder nog op een belang van 70% zat.
  • Value8 moest van de Belgische beurswaakhond een openbaar overnamebod lanceren op Sucraf, een lege beurschelp, nadat de holding de grens van 30% had overschreden. Ondertussen heeft het Value8 iets meer dan 45% in handen van Sucraf.

De lijst blijft maar doorgaan, zal u inmiddels duidelijk worden. De honger van Value8 naar nieuwe en bestaande posities lijkt te gestild, ondanks alle ophef die in de voorbije maanden is ontstaan over de waardering van de onderneming van Peter Paul de Vries.

Opgepompte boekwaarde

Volgens enkele analisten op de financiële website Follow The Money (FTM) zou de veelbesproken topman de boekwaarde oppompen door middel van illiquide aandelen en de daarbijhorende onrealistische koersen.

FTM heeft inmiddels een volledig dossier over deze en andere aantijgingen aan het adres van Value8 verzameld op z’n website. De korte samenvatting is als volgt: de waarde van de belangen en deelnames van Value8 worden niet correct weerspiegelt in de jaarverslagen, waardoor feitelijke waarde fors beneden de huidige koers zou liggen.

Uiteraard verdedigde Value8 en haar topman zich in de voorbije maanden met hand en tand tegen deze aantijgingen. Maar het heeft niet kunnen voorkomen dat heel wat beleggers zijn gaan twijfelen aan de correctheid van Value8 Het gevolg is dat de koers eerder nog boven 11 euro stond, terwijl het aandeel vandaag moeite heeft om aan te klampen bij 7 euro.

Gigantische verwatering

En dat op zichzelf is een groot probleem voor Value8. De onderneming voert z’n overname beleid door middel van (verse) fondsen uit de markt. Jaarlijks gaf Value8 miljoenen nieuwe aandelen uit, die vervolgens de oorlogkas spekten. Met een hoge (en stijgende) beurskoers is dat een fantastische financieringsmethode. Echter, bij een lage (en dalende) beurskoers kan dit een dramatische impact hebben voor de bestaande aandeelhouders. De daaruitvolgende verwatering kan immers gigantisch worden, indien het opgehaalde kapitaal telkens gelijk blijft.

Het enige voordeel bij deze nieuwe emissie is dat het een bestaande bulk niet-beursgenoteerde aandelen betrof. Dus geen ‘free float’ aandelen, maar wel in de ‘fully diluted’ afdeling, om wat vakjargon erbij te slepen. Hierdoor zien we dat het nieuws voorlopig weinig tot geen impact heeft op de koers van Value8. Maar anderzijds geeft het aan dat de onderneming voorlopig nog geen zin heeft om van haar methode van uitgifte van nieuwe aandelen, om zo haar kapitaal op te krikken, wil afstappen.

value8

Vroeg of laat zal Value8 dan met gloednieuwe aandelen op de proppen moeten komen, met alle verwateringsellende van dien. Een andere optie heeft het investeringsfonds natuurlijk ook nog altijd, en dat is desinvesteren. Natuurlijk komt er dan wel een stevige kink in de kabel van het groeiverhaal van Value8.

We kijken met het nodige belang uit naar de ontwikkelingen rondom het aandeel van Value8. Want ergens moet er natuurlijk ‘value’ in dit aandeel zitten. Alleen zijn we niet zeker dat dit aan de huidige beurskoers reeds het geval is. Voorlopig houden we onze handen af van Value8 bij BeursBrink. Eens de storm is gaan liggen, dan…

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.