Nederland - 14 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Unibail-Rodamco voert groen Damrak aan

(ABM FN-Dow Jones) De AEX noteerde maandag in het groen. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg richting het eind van de ochtend 0,7 procent op 520,43 punten. De AMX won 1,3 procent en de AScX noteerde 1,1 procent hoger.

De spanningen rond het conflict tussen Amerika en Noord-Korea zwakten maandag af. Tijdens het weekend benadrukte het Pentagon dat hoewel men een militair plan voor Noord-Korea klaar heeft liggen, gestreefd wordt naar een diplomatieke oplossing.

“De angst over de situatie met Noord-Korea begint langzaam weer uit de markt weg te ebben”, aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx. “In de handel van vandaag is verdere opluchting voelbaar, met als gevolg een herstel van de indexfutures en een teruglopende volatiliteitsindex”, aldus Schaaf. De VIX-future was vanochtend gedaald tot rond de 13 punten, van 16 punten voor het weekend.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Japanse economie in het tweede kwartaal met 4 procent is gegroeid op jaarbasis en met 1,0 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Die groei was niet alleen beter dan verwacht maar ook ruim boven de groeipercentages in het eerste kwartaal.

“Dit maakt Japan tot de snelst groeiende economie in de G7 en wakkert de speculatie over een exit strategie voor de verruimingsmaatregelen van de Bank of Japan weer aan”, volgens economen van ING.

Chinese macro-economische cijfers vielen maandag juist wat tegen. Zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen zwakten wat af in juli ten opzichte van de maand ervoor. De productie steeg met 6,4 procent, na een toename van 7,6 procent in juni, terwijl de detailhandelsverkopen in juli met 10,4 procent toenamen, na een stijging van 11 procent in de maand ervoor. “Op alle vlakken is enige mate van afkoeling zichtbaar”, zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx. Dit deert de Chinese markten overigens niet volgens de marktvorser, omdat de ruimte voor extra stimuleringsmaatregelen hierdoor weer groter wordt.

Vanuit de eurozone kwamen vanochtend ook cijfers over de productie binnen de industrie in de maand juni. De industriële productie daalde sterker dan verwacht, met 0,6 procent op maandbasis. Er was gerekend op een afname van 0,4 procent ten opzichte van mei. Ook de productie op jaarbasis viel met een stijging van 2,6 procent onder de verwachting uit

De euro/dollar werd na het verschijnen van de industriële productiedata uit de eurozone verhandeld op 1,1803. Maandagochtend vroeg noteerde de Europese munt nog rond de 1,1817 dollar. De Japanse yen is als zogenoemde veilige haven wat afgezwakt maandag, met een dollar die een half procent steeg ten opzichte van de Japanse munt. Ook de goudprijs werd circa een half procent goedkoper.

De olieprijs daalde. De september-future op een vat West Texas Intermediate verloor 0,3 procent op 48,68 dollar en Brent met levering oktober verhandelde 0,4 procent goedkoper op 51,88 dollar.

Stijgers en dalers

Qua bedrijfsnieuws was het vanochtend redelijk rustig. Later deze week volgen cijferrapportages van onder meer TKH Group, Boskalis, NN Group en Vopak.

In de AEX noteerden de meeste aandelen maandag in het groen. Koploper was Unibail-Rodamco, dat 2,6 procent steeg. Het vastgoedfonds kondigde het voornemen van een aandeleninkoopprogramma aan met een totale omvang van maximaal 750 miljoen euro. Het inkoopprogramma loopt naar verwachting tot 10 oktober 2017 en zal geen invloed hebben op de huidige loan-to-value ratio van circa 40 procent, aldus het Frans-Nederlandse concern.

Ook DSM maakte een aandeleninkoop bekend. Het programma van circa 100 miljoen euro is bedoeld voor personeelsopties en dividenduitkering. Het aandeel steeg maandag 1,1 procent.

Aegon steeg 1,9 procent. ING verhoogde het koersdoel licht in navolging van de cijfers vorige week, van 5,10 naar 5,30 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Albert Ploegh stelde in een rapport dat de verzekeraar met zijn kapitaalversterking veel zorgen in de markt heeft weggenomen. Ook sectorgenoot NN Group won maandagochtend 2,1 procent.

Galapagos zette de opmars van afgelopen week voort. Nadat het aandeel op weekbasis al ruim 10 procent won, met name dankzij positieve onderzoeksresultaten met een potentiële behandeling tegen longfibrose, kwam daar maandag nog eens 2,2 procent bij.

Het aantal dalers in de AEX was beperkt en de verliezen kwamen niet boven de 0,1 procent uit.

BAM Groep stond in de Midkap bovenaan. Het aandeel steeg maandag 2,7 procent. TKH Group won 2,5 procent. Refresco Group dikte circa 1,8 procent aan. Voor de Rotterdamse bottelaar betekende dat wat herstel na de koersval van bijna 7 procent vorige week.

Onder de kleinere fondsen viel Fagron op, dat 5,6 procent won. Veon verloor 2,9 procent. ING verhoogde het koersdoel van 5,70 naar 6,00 dollar met een ongewijzigd koopadvies. Analist Emmanuel Carlier merkte op dat Veon in het afgelopen kwartaal “op alle gebieden” de verwachtingen versloeg, waarbij de winstontwikkeling verbeterde. Als gevolg daarvan stelde de analist zijn ramingen voor het telecom- en internetbedrijf licht opwaarts bij. Ook vindt hij het aandeel Veon ondergewaardeerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.