Nederland - 8 oktober 2020 - Munten

Turkse lira op laagste punt ooit

door SVEN VAN GASSE

De munteenheid van Turkije bereikte op donderdag een historisch dieptepunt. Momenteel kan je met 1 Amerikaanse dollar 7,94 lira kopen.

De daling van donderdag is de meest recente daling in een periode van meer dan 2 jaar van consistente depreciatie van de Turkse munt. De daling werd onlangs nog versterkt door de betrokkenheid van Ankara bij een reeks politieke conflicten en de aankoop van het Russische S-400 raketverdedigingssysteem.

Washington gaf op woensdag nog een berisping aan het adres van Ankara dat zich voorbereidde op het testen van het S-400 systeem. Turkije kocht het raketverdedigingssysteem ondanks de tegenstand van de Verenigde Staten en de rest van de NAVO-bondgenoten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlands zaken verklaart:

Wij zijn diep bezorgd over de berichten dat Turkije het S-400 systeem in werking wilt stellen. Deze kwestie zal een belangrijk obstakel blijven in de bilaterale betrekkingen en de NAVO.

Sancties

De Verenigde Staten denken er sterk aan om sancties aan Turkije op te leggen. De spanningen met de Verenigde Staten en de dreiging met sancties hebben in het verleden al bijgedragen aan de val van de lira.

Volgens Agathe Demarais van Economist Intelligence Unit zijn de sancties van de Verenigde Staten tegen Turkije nu dichterbij dan ooit.

Als de Verenigde Staten effectief sancties opleggen, lijkt een herhaling van de financiële crisis in Turkije van 2018 denkbaar. Hierdoor zou het economische herstel van de Covid-19 pandemie volledig kunnen ontsporen.

Demarais denkt ook niet dat Turkije snel actie zal ondernemen om zijn munt weer stabiel te maken.
Zij stelt:

Er is weinig kans dat Turkijke de spanningen in één van de conflicten zal verminderen. Dit betekent op zijn beurt nog meer volatiliteit voor de lira.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Grafiek: xe.com

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.