Nederland - 2 juni 2021 - Munten

Turkse lira bereikt nieuw dieptepunt

door SVEN VAN GASSE

De Turkse lira is de afgelopen jaren fors in waarde gedaald. Op woensdag bereikte de munt een nieuw historisch dieptepunt. De aanleiding is de oproep van president Recep Tayyip Erdogan om de rente te verlagen in het land, waar de inflatie meer dan 17% bedraagt.

De gehavende munt daalde tot 8,88 tegenover de Amerikaanse dollar, wat een daling is van 4%.

Erdogan verklaarde in een toespraak dat het noodzakelijk is dat de rente in het land verlaagd wordt. Hiervoor zou hij al een gesprek gehad hebben met de voorzitter van de centrale bank. Hij voegde hieraan toe dat de lagere rente de druk op investeringen zou verlichten.

Hiernaast is Erdogan er van overtuigd dat een lagere rente de inflatie zal terugdringen, het tegendeel van wat volgens de meeste economen het geval is.

De opmerkingen deden de Turkse markten huiveren, waardoor de reeds zwakke lira nog kwetsbaarder werd. Beleggers maken zich zorgen over het gebrek aan onafhankelijkheid van de centrale bank ten opzichte van Erdogan.

Geen beterschap in zicht

Analisten die de economie van Turkije volgen denk dat er in de nabije toekomst geen verbetering zal komen voor het land en de munt.

De eis van Erdogan om de rente te verlagen zal de reeds grote externe kwetsbaarheden van het land verergeren en het beleggerssentiment verder aantasten.

Zakenbank Citi voorspelde ook verdere verliezen voor de lira als gevolg van een hoger inflatierisico en een snel slinkende deviezenvoorraad. Dit komt mede dankzij duurdere importen en de strategie van de centrale bank om dollars te verkopen om de lira overeind te houden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.