Nederland - 8 februari 2017 - Aandelen
door DIETER P.

TomTom stelt teleur met zwak vierde kwartaal

TomTom (ticker: TOM2) heeft in het laatste kwartaal van 2016 een nettoverlies moeten opbiechten omdat de verkopen aan consumenten flink onder druk stonden (-13%). De zakelijke onderdelen van het navigatiebedrijf lieten wel groei zien.

TomTom rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 266 miljoen EUR, 6% minder dan een jaar eerder. De omzetdaling is voornamelijk te wijten aan een sterk dalende vraag voor losse navigatiekastjes. Het Nederlandse navigatiebedrijf wist wel de brutowinst met 10% te doen stijgen tot 153 miljoen EUR door hogere marges die geboekt werden op het leveren van diensten aan bedrijven.

Onder de streep stond evenwel een verlies van 5.6 miljoen EUR, t.o.v. een winst van 21 miljoen EUR in het vierde kwartaal van 2015. Dat heeft mede te maken met de kosten van enkele overnames die TomTom heeft gedaan.

De jaaromzet van 2016 kwam uit op 987 miljoen EUR een daling van 2% ten opzichte van vorig jaar. De EBITDA bedroeg dan weer 141 miljoen EUR, 13.7% meer dan vorig jaar.

Voor 2017 verwacht TomTom een omzet van 925 à 950 miljoen EUR, met een licht hogere nettowinst per aandeel van 0.25 EUR tegenover 0.23 EUR vorig jaar.

De omzet daalt dus nog steeds, maar de winstgevendheid zou er moeten op vooruitgaan.

Bij de zakelijke tak wordt het komend jaar een omzettoename van meer dan 10% verwacht. Contracten met autofabrikanten zouden net als in 2016 een fiks deel van die groei voor hun rekening nemen.

Autobouwers hebben afgelopen jaar voor meer dan 300 miljoen euro aan orders geplaatst bij TomTom.

Het aandeel gaat 7% lager rond het middaguur.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.