Nederland - 18 september 2018 - Technologie

TomTom fors onderuit op licht hoger Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten, waarbij vooral de enorme koersafstraffing van TomTom opviel, maar ook Pharming ging weer flink onderuit. De AEX steeg evenwel 0,4 procent naar 543,06 punten.

De aandacht was dinsdag op macro-economisch gebied gericht op de handelsoorlog tussen de VS en China. “De VS gaat opnieuw importheffingen invoeren op producten uit China”, zei vermogensbeheerder Krist Plazier van Fintessa Vermogensbeheer. “Zo’n 6000 producten worden vanaf volgende week belast. Maar dat gebeurt niet met 25 procent, maar met slechts 10 procent. En dat was voor de markt een meevaller. Mogelijk komt die 25 procent later dit jaar in beeld, maar het kan ook helemaal niet doorgaan, als er nieuwe onderhandelingen komen. Opvallend was ook dat de beurzen in het Verre Oosten vanmorgen vroeg hoger sloten. Die 10 procent werd dus positief ontvangen.”

China liet de nieuwe importheffingen van de Verenigde Staten echter niet over zijn kant gaan. “We betreuren het besluit [van de VS]. China wordt gedwongen om nu eveneens tegenmaatregelen te nemen om haar legitieme rechten en belangen als ook de wereldwijde vrijhandel te beschermen”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel tegen Xinhua.

Beijing zette in een reactie heffingen van 5 tot 10 procent op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

“Trump heeft gedreigd om als China blijft vergelden, ook het restant van de Chinese uitvoer naar de VS van bijna 270 miljard dollar te belasten”, waarschuwde econoom Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

In de VS werd dinsdagmiddag bekend dat het vertrouwen onder huizenbouwers in september onveranderd is gebleven ten opzichte van de maand daarvoor.

De euro zat daarnaast in de lift ten opzichte de dollar. Het muntpaar noteerde op 1,1689, ten opzichte van een stand van 1,1634 maandagochtend.

De olieprijzen stegen tot 1,2 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen bleven grote uitschieters achterwege. Signify steeg 0,8 procent. Osram koerste 5,6 procent hoger. De Duitse lichtfabrikant liet vandaag beleggers weten dat het zowel financieel als strategisch zeer goed gepositioneerd is voor de technologische ontwikkelingen en de toekomstige trends in de lichtindustrie. Na enkele winstwaarschuwingen zorgde de presentatie voor opluchting, ook ten aanzien van sectorgenoten.

ASML won 1,7 procent en was daarmee de grootste stijger. Galapagos won 0,5 procent na een emissie in de Verenigde Staten, waarmee bijna 300 miljoen euro werd opgehaald. Deze emissie werd vorige week reeds aangekondigd.

RELX sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

In de Midkap won Aperam 3,3 procent.

Air France-KLM steeg 2,2 procent. Berenberg is gestart met het volgen van de luchtvaartmaatschappij met een koopadvies en een koersdoel van 10,50 euro. Volgens de analisten is Air France-KLM gunstiger gewaardeerd dan sommige sectorgenoten op basis van de EBITDAR, dat wil zeggen de EBITDA rekening houdend met de operationele leasekosten voor de vloot. Als Air France-KLM in stukken zou worden verkocht dan zouden KLM en de resterende luchtvloot 6,00 euro per aandeel waard zijn, becijferden de analisten. De waarde die aan Air France wordt toegeschreven is dan erg laag, terwijl de Franse maatschappij goed is voor 55 procent van de capaciteit van de groep. Hier is dus waarde te vinden voor beleggers die bereid zijn tijdelijke volatiliteit te doorstaan, aldus Berenberg.

TomTom maakte een koersval van 24,4 procent. Google heeft een grote stap gezet in de auto-industrie door samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi, die Google’s besturingssysteem Android gaan gebruiken voor de beeldschermen die uiteindelijk in miljoenen auto’s wereldwijd zullen worden verkocht. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen sprak van een doodsteek voor TomTom. TomTom heeft altijd gezegd dat autofabrikanten geen Google in hun auto willen, omdat ze dan hun gebruikersdata kwijt zijn. Dat verhaal gaat dus niet meer door, zei Versteeg. Analist Jim Tehupuring van Deaandeelhouder.nl sprak voor de camera van ABM Financial News al van een dramatische dag voor TomTom.

Analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam vond de zeer sterke koersdaling echter overdreven. “Het is een door sentiment gedreven aandeel dat vaker grote uitslagen laat zien en koersdalingen van 25 procent zijn meestal overdreven”, zei de analist tegen ABM Financial News.

Volgens Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer is het nieuws voor TomTom “een enorme domper”. “In het fonds zitten veel particulier beleggers. Als die het nieuws morgen in de krant lezen, gaan ze wellicht hun aandelen verkopen. Ik verwacht daarom dat de ellende voor het aandeel nog niet voorbij is”.

Wessanen leverde 8,0 procent in. Een directe aanleiding ontbrak.

Ook AMG had het moeilijk en daalde 3,2 procent. Mogelijk heeft dit te maken met de Amerikaanse importheffingen op verschillende producten die AMG produceert. De onderneming was evenwel niet bereikbaar voor commentaar. Daarnaast was er volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten een koersdoelverlaging van Kempen naar 50 euro. Het koopadvies voor AMG werd evenwel gehandhaafd.

Onder de kleinere aandelen was Pharming met 13,4 procent opnieuw een opvallende daler, nadat het aandeel afgelopen vrijdag al flink onder druk stond na een verkoopadvies van Kempen. Maandag daalde het aandeel ook. Gisteravond startte Pharming een roadshow voor aandeelhouders. “Op die roadshow werd gezegd dat Pharming mogelijk met een aandelenemissie komt, Dat is slecht nieuws voor aandeelhouders, want dat betekent een verwatering van het aandelenbelang”, aldus Plaizier.

Sectorgenoot Kiadis Pharma daalde 9,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen koersten bij het slot in Amsterdam hoger. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,6 procent hoger op 2.906,48 punten, de Dow Jones stond 0,5 procent hoger op 26.194,73 punten en de Nasdag klom 1 procent naar 7.979,50 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.