Nederland - 17 november 2020 - Aandelen

Tesla dan toch in S&P 500

door SVEN VAN GASSE

Het is nog maar eens gebleken dat er van uitstel geen afstel komt. Na de flinke domper in september zal elektrische autobouwer Tesla in december dan toch toegevoegd worden aan de S&P 500, één van de belangrijkste indexen op Wall Street.

De toevoeging aan de S&P 500 is een belangrijke overwinning voor CEO Elon Musk. Tesla zal op 21 december aan de index toegevoegd worden. Na de aankondiging van het nieuws steeg het aandeel met meer dan 14% in de nabeurshandel.

Met een beurswaarde van meer dan $400 miljard zal Tesla één van de meest waardevolle bedrijven zijn die ooit aan de index is toegevoegd. Het bedrijf zal groter zijn 95% van de bestaande componenten van de S&P 500.

Tesla is in 2020 met ongeveer 450% gestegen waardoor het het meest waardevolle autobedrijf ter wereld is geworden, ondanks de productie die maar een fractie bedraagt dan die van concurrenten als Toyota en Volkswagen.

Risico

Door de toevoeging van Tesla zullen beleggingsfondsen die de S&P 500 index volgen, ongeveer $51 miljard aan aandelen van huidige S&P 500 bedrijven moeten verkopen en dat geld gebruiken om aandelen van Tesla te kopen zodat hun portefeuilles de index correct weergeven.

Veel beleggers geloven echter dat het aandeel van Tesla een bubbel is. Ze waarschuwen dan ook voor het gevaar van de toevoeging aan de S&P 500 op het huidige niveau.

Erik Gordan, professor aan de University of Michigan’s Ross School of Business, stelt:

Door de toevoeging aan de S&P 500 zullen defensieve beleggers ook een deel van hun geld in Tesla aandelen stoppen aan torenhoge waarderingen. Hierdoor lopen deze personen fors meer risico.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.