Europa - 27 januari 2020 - Aandelen

Tegenvallende groei Unilever

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in 2019 de eigen doelstelling vermoedelijk niet gehaald, waarvoor het Brits-Nederlandse concern zelf ook al waarschuwde. Dit blijkt uit een analistenconsensus.

Analisten mikken gemiddeld op een 4,3 procent hogere omzet in het vierde kwartaal van 12.670 miljoen euro, waarmee de jaaromzet zou uitkomen op 52.032 miljoen euro.

Onderliggend, het cijfer waar analisten toch vooral op letten, zou de groei in het vierde kwartaal 1,4 procent bedragen, waarvan 0,6 procentpunt te danken zou zijn aan hogere volumes. De rest is het gevolg van hogere prijzen.

Unilever mikt zelf op een groei van 3 tot 5 procent, maar waarschuwde medio december al dat het in 2019 iets onder deze bandbreedte zal uitkomen. De consensus houdt het op 2,8 procent.

Unilever wees halverwege december onder meer op de economische groeivertraging in Zuid-Azië en de aanhoudende moeizame ontwikkelingen in West-Afrika. Maar ook de omstandigheden in de ontwikkelde markten bleven volgens het concern “uitdagend”. “En hoewel er voorzichtige tekenen zijn van aantrekkende prestaties in Noord-Amerika, zal een volledig herstel tijd vergen”, aldus Unilever.

Unilever verwachtte niet dat de winsten, marges en cashpositie worden geraakt.

De onderliggende operationele winst wordt door analisten op net geen 10 miljard euro voor heel 2019 ingeschat. De marge zou daarbij 19,1 procent bedragen. De onderliggende nettowinst wordt ingeschat op 7.062 miljoen euro, of 6.622 miljoen euro toerekenbaar aan aandeelhouders. De winst per aandeel zou met 6,7 procent stijgen naar 2,51 euro.

Voor 2020 mikt de consensus op een winstgroei van 8,2 procent naar 2,72 euro met een omzet van 53.908 miljoen euro. Dat zou een onderliggende omzetgroei van 3,1 procent betekenen.

CEO Alan Jope zei al dat de groei dit jaar toch vooral in de tweede jaarhelft te verwachten valt. De eerste zes maanden zal de groei nog onder de 3 procent liggen, denkt de topman. Analisten rekenen op 2,4 procent. In totaal denkt Unilever dit jaar tussen de 3 en 4 procent te groeien.

“Groei blijft onze topprioriteit”, zei Jope, die vertrouwt op de investeringen en strategie van Unilever om de prestaties aan te jagen.

Recent zette Jefferies Unilever op de kooplijst. De analisten verwachten meer maatregelen door het management, zoals bijvoorbeeld het mes zetten in de portfolio, om de groeiverwachtingen omhoog te krijgen en activistische aandeelhouders te weren.

In tegenstelling tot Jefferies besloot Berenberg juist om het aandeel van de kooplijst te halen. Door een matige groei in kernmarkten als de Verenigde Staten en Brazilië en een vertraging in India en Afrika is een autonome groeiversnelling een uitdaging, denken de analisten.

Unilever opent donderdag 30 januari de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel