Europa - 5 november 2020 - Aandelen

Tech aan kop op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger. Kort na de klok van 11 uur won de AEX 1,4 procent op 573,10 punten.

Beleggers houden de Amerikaanse verkiezingsuitslag nauwlettend in de gaten, waarbij het erop lijkt dat er een verdeelde regering komt. Dit is volgens sommige analisten positief, omdat dit de president, of het nu Joe Biden of Donald Trump wordt, beperkt in zijn macht en hem dwingt om zich op gebieden te concentreren die de bredere aandacht hebben, waaronder het buitenlands beleid, internationale handel en regulering.

Een verdeelde regering kan ook zorgen wegnemen dat er strengere regelgeving en hogere belastingen komen voor techbedrijven. In reactie daarop liggen techaandelen de afgelopen dagen er goed bij en ook vandaag koersten dergelijke aandelen aanzienlijk hoger met winsten van 4,5 tot 6 procent voor onder meer Besi, ASMI en ASML.

Voormalige vice-president Biden neemt momenteel de leiding in de race om het presidentschap en moet alleen nog Georgia, North Carolina of Pennsylvania voor zich winnen om meer stemmen binnen te halen dan Trump, zo blijkt uit cijfers van Associated Press.

Verder doen opmerkingen van Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Senaat, de beurzen goed. Hij sluit een deal over een steunpakket tegen het einde van het jaar niet uit.

“Aandelen stijgen flink op de verwachting van een verdeeld Washington, hetgeen voorkomt dat een van beide partijen flink ingrijpt in het Amerikaanse bedrijfsleven”, aldus strateeg Ian Williams van Peel Hunt.

De euro/dollar bewoog woensdag flink mee met het sentiment over de mogelijke verkiezingsuitslag, die overigens nog steeds onduidelijk is. Vanochtend noteerde het muntpaar evenwel stabiel op 1,1739. De olieprijzen leverden 0,1 procent in, na een flinke opleving in de afgelopen dagen.

Het cijferseizoen komt na de verkiezingen weer op gang. Op Wall Street rapporteren vandaag onder meer General Motors, Uber en GoPro.

Op het macro-economisch vlak zijn vanavond alle ogen gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop, door voorzitter Jerome Powell. Vanochtend werd bekend dat de Bank of England de rente niet heeft gewijzigd, maar wel het opkoopprogramma voor staatsobligaties met 150 miljard Britse pond verhoogde naar 875 miljard pond.

Stijgers en dalers

Onder de vrijwel volledig groengekleurde hoofdaandelen kregen de cijfers van ING een negatief onthaal. De bank verloor 6,4 procent van zijn beurswaarde. KBC sprak van een enigszins teleurstellend resultaat en merkte op dat een indicatie voor toekomstige kosten ontbreekt.

De techwaarden ASML, ASMI, en Prosus noteerden bovenaan met winsten tot ruim 6 procent in navolging van techbeurs Nasdaq die op woensdag bijna vier procent bijschreef.

Staalconcern ArcelorMittal daalde 0,2 procent na cijfers. ING zag niet alleen de cijfers hoger uitvallen, maar ook de schuldpositie op 7 miljard dollar lager uitkomen dan voorzien. Hierdoor kan ArcelorMittal weer beginnen te kijken naar een beloning van de aandeelhouder.

In de AMX slaakten beleggers een zucht van opluchting nadat bouwer BAM Groep geen tegenvallers bekend hoefde te maken bij zijn cijferrapportage. Het aandeel won 3,8 procent, waarmee een groot deel van de openingswinsten van 12 procent alweer waren kwijtgespeeld. Volgens ING heeft BAM een solide kwartaal achter de rug. Wel waarschuwde Degroof Petercam dat met de nieuwe coronamaatregelen er in het vierde kwartaal kans is op een terugval bij BAM.

In de AScX gingen de handen op elkaar voor de cijfers van bouwer Heijmans met een koerswinst van 4,8 procent. De bouwer verhoogde de outlook voor heel het jaar. De kwartaalupdate van Sif leverde een stijging op van 4,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.