Nederland - 15 maart 2023 - beleggen
door STIJN

‘SVB is een kanarie in de koolmijn’

Een verontrustende uitspraak van de oprichter van Bridgewater Associates Ray Dalio. Hij gebruikt de metafoor dat het faillissement van Silicon Valley Bank de kanarie in de koolmijn is. Met andere woorden, Dalio vermoedt dat de eerste dominosteen is gevallen en dat het ergste nog moet komen.

Komen er nog meer problemen op ons af of wordt de schade van het faillissement van Silicon Valley Bank beperkt dankzij ingrepen van de Amerikaanse overheid en de centrale bank? Ray Dalio, oprichter van Bridgewater Associates, is van mening dat SVB de kanarie in de koolmijn is die meer onheil voorspelt binnen de Amerikaanse banksector.

“Based on my understanding of this dynamic and what is now happening (which line up), this bank failure is a “canary in the coal mine” early-sign dynamic that will have knock-on effects in the venture world and well beyond it.”

Volgens Dalio is het faillissement van de Silicon Valley Bank een typisch voorbeeld van het barsten van een zeepbel tijdens de krimpfase van de kortlopende schuldencyclus. Deze fase wordt in gang gezet door de inspanningen van de centrale bank om de kredietgroei en de inflatie te verminderen door rentes te verhogen en de geldhoeveelheid af te remmen, wat leidt tot een zichzelf in stand houdende daling van krediet en schuld.

Besmettingsgevaar

Het resultaat is een besmettingseffect, waarbij faillissementen in een stroomversnelling raken totdat centrale banken ingrijpen door een overvloed aan gemakkelijk en goedkoop geld te creëren. En dat maakt de weg vrij voor de volgende aanzienlijke schuldencrisis.

Dalio benadrukt dat zeepbellen in verschillende cycli verschijnen. In 2008 was de vastgoedmarkt de zeepbel, maar deze keer vermoedt hij dat private equity-bedrijven en commerciële vastgoedbedrijven niet bestand zijn tegen hogere rentetarieven en krapper geld en dus kunnen gaan barsten.

Bronnen: William Watts – Marketwatch

Foto: Eugene Zemlyanskiy – FlickrCC BY-NC-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 maanden geleden

markahost sanal sunucu markahost

2 maanden geleden

markahost hosting ve sunucu hizmetleri markahost

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.