Nederland - 28 mei 2023 - Aandelen
door STIJN

Dan toch geen AI-bubbel?

Is er sprake van een bubbel bij AI-aandelen of niet? Volgens DataTrek is er wel degelijk een hype omtrent deze aandelen, maar er is nog geen sprake over een bubbel. Uit gegevens blijkt dat particuliere beleggers nog massaal moeten instappen om te spreken over een bubbel die gaat barsten.

Er is al veel over gezegd en geschreven, de rally op de beurzen die wordt veroorzaakt door de hype omtrent AI-aandelen. Marktkenners en analisten spreken nu al over een bubbel, maar volgens gegevens van DataTrek is er nog veel marge alvorens er echt sprake is van een bubbel.

De hype is alleszins niet te ontkennen, maar het positieve sentiment en de scherpe stijging van aandelen van Meta, Nvidia, Microsoft en Alphabet moet nog overspringen op de algehele markt. Dat komt omdat er nog veel particuliere beleggers zijn die nog altijd aan de zijlijn staan.

970x250

Particuliere beleggers

De interesse in techaandelen zit in de verste verte niet op het niveau van tijdens de pandemie, toen er sprake was van een ongeziene stijging van deze aandelen. Jessica Rabe, medeoprichter van DataTrek, beweert dat de huidige rally op de markten vooral wordt gedreven door institutionele beleggers.

“Interest in ’tech stock’ is nowhere near levels reached during the Pandemic Era speculative tech bubble. While there’s been bursts in attention following the peak in February 2021, they continue to get smaller.”

Ze benadrukt ook dat de hype voor artificiële intelligentie niet onterecht is vermits deze technologie daadwerkelijk een grote impact kan hebben op bedrijven en de wereldeconomie. Eens particuliere beleggers beslissen de trekker over te halen en hun kapitaal massaal te activeren, kan de rally op de aandelenmarkten versterkt worden.

“On the plus side, there’s not enough retail interest to indicate a bubble is forming, and there’s a lot more room for retail investors to get involved in these names.”

Bronnen: Matthew Fox – Yahoo Finance

Foto: Mike MacKenzieFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.