Nederland - 9 juli 2022
door SVEN VAN GASSE

Succesvolle durfkapitalist: de periode om de beste startups te selecteren nadert

De bezorgdheid over een wereldwijde recessie wordt steeds groter. Er gaan zelfs stemmen op over een langdurige economische malaise zoals in 2008. Maar volgens Chris Dixon, partner bij durfkapitalist Andreesen Horowitz, is een dergelijk scenario nog niet zo heel erg.

Vanuit het oogpunt van startups, waar Dixon uiteraard in geïnteresseerd is, bleken 2008 en de daaropvolgende 3 jaar een gouden tijdperk te zijn. Apple bracht de iPhone uit in 2007 en de app store in 2008. Tegen 2009 stroomden de getalenteerde oprichters binnen.

De meeste van de beste mobiele apps van vandaag zijn ontwikkeld door bedrijven die tussen 2009 en 2011 zijn opgericht zoals Uber, Venmo, Snap en Instagram. Achteraf gezien werd dat tijdperk aangedreven door een combinatie van 3 krachtige trends: sociale media, cloud computing en de opkomst van smartphones.

Product- en financiële cycli zijn onafhankelijk van elkaar

Dixon maakte de volgende grafiek over hoe hij over product- en financiële cycli denkt.

Het kernidee is dat product- en financiële cycli zich grotendeels onafhankelijk van elkaar bewegen. De top van de grafiek toont de Nasdaq-index als een ruwe graadmeter voor het financiële sentiment.

De volgende rij toont de jaren waarin iconische startups of producten werden gecreëerd. De timing wordt meestal gedicteerd door productcycli die in de onderste rij worden getoond.

Verloop van een productcyclus

Productcycli volgen dus hun eigen interne logica en zijn doorgaans voorspelbaarder dan financiële cycli.

Ze beginnen met een introductiefase waarin enthousiastelingen ideeën verkennen en deze ook gebruiken. Zo waren er bijvoorbeeld al in 1990 geloofwaardige pogingen om smartphones te ontwikkelen. Smartphones bleven de volgende 15 jaar vooruitgang boeken, maar het was pas na de lancering van de iPhone dat ze overgingen naar de groeifase.

De groeifase begint wanneer de juist mix van technologie, talent en gemeenschapskennis samenkomt. Deze fase wordt gedreven door een versterkende feedbackloop tussen infrastructuur en applicaties.

Als voorbeeld: naarmate de iPhone verbeterde, werden er ook betere apps mogelijk. Betere apps stimuleerden de iPhone-verkoop waardoor Apple nog meer geld had om te investeren, waardoor nog betere apps mogelijk werden enzovoort.

Grote kans voor crypto en web3

De technologie-industrie is vandaag echter heel anders dan in 2008. Een handvol gevestigde technologiebedrijven domineren het internet en oefenen een enorme economische en culturele invloed uit. Deze bedrijven reageren bijzonder agressief op nieuwe invloeden die hen op een dag zouden kunnen bedreigen.

Dixon ziet wel grote kansen voor crypto en web3 in de volgende cyclus. Hij gelooft dat crypto en web3 in het centrum van de volgende cyclus zullen staan. Volgens Dixon is er reeds een kritische massa bereikt van technologie, talent en kennis van de gemeenschap. In de bijna 10 jaar dat hij betrokken is bij de sector, is de energie en creativiteit volgens Dixon nog nooit zo hoog geweest.

Als we effectief afstevenen op een langdurige economische malaise, zijn er enkele tactische lessen te trekken uit de periode van 2008, namelijk kapitaal behouden en gefocust blijven op de langetermijnvisie. Maar de belangrijkste les is echter om de ruis te negeren en je volledig te blijven richten op de productiecyclus, besluit Dixon.

Bron: TwitterDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.