Nederland - 23 juni 2022 - Beursbrink

Stablecoin USDD daalt, Terra 2.0 in de maak?

door STIJN

Begin mei, net voor de stablecoin TerraUSD crashte, werd er een nieuwe algoritmische stablecoin gecreëerd. De USDD werkt ongeveer op dezelfde manier als TerraUSD en is sinds vorige week ook begonnen met zijn ontkoppeling van de Amerikaanse dollar. Experten vrezen echter niet voor een tweede TerraUSD-scenario.

De bedoeling van een stablecoin is om een waarde te handhaven van ongeveer 1 Amerikaanse dollar. Dat kan op twee manieren, namelijk via algoritmes of via daadwerkelijke assets die de stablecoin waarde geven. TerraUSD was een algoritmische stablecoin die, door de daling van bitcoin, was gecrasht van 1 dollar naar 0,0084 dollar. Met andere woorden, hun project was gefaald.

Op 2 mei was er nog geen vuiltje aan de lucht op de cryptomarkt, of in ieder geval inzake stablecoins. Op die dag werd er een nieuwe algoritmische munt gecreërd, de USDD. Enkele dagen later begon de TerraUSD zijn pariteit met de dollar te verliezen. Tot dusver heeft de USDD stand gehouden maar sinds vorige week lijkt er iets in beweging gezet te zijn.

USDD daalde op 19 juni naar 0,93 dollar terwijl de munt op 12 juni nog mooi rond de 1 dollar noteerde. Dit doet vrezen voor een nieuw TerraUSD-scenario waarbij de cryptomarkt nog maar eens onder druk wordt gezet. Marktkenners verwachten echter dat dit niet zal gebeuren omdat er enkele belangrijke verschillen zijn tussen TerraUSD en USDD.

Verschillen

Ten eerste is de USDD niet zo groot als TerraUSD. Dustin Teander, analist bij crypto databedrijf Messari, benadrukt dat USDD veel kleiner is dan de voormalige 60 miljard dollar van het TerraUSD-project. Dus mocht USDD ook beginnen crashen, dan zou dit een minder grote impact gaan hebben.

USDD doesn’t have the weight to cause the same wake of destruction UST did.

En in tegenstelling tot UST, dat slechts gedeeltelijk werd gedekt door crypto, streeft USDD naar overcollateralisatie. Dat betekent dat zijn activa altijd het aantal tokens in omloop overschrijden. De Tron DAO Reserve zegt dat de reserve meer dan 1,9 miljard dollar aan bitcoin en andere tokens bevat, waaronder de stablecoins USDC en tether. USDD heeft een voorraad van ongeveer 700 miljoen dollar. Dat verkleint volgens Teander de kans op een instorting in Terra-stijl.

Bronnen: Ryan Browne – CNBC

Foto: Eugene ZemlyanskiyFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.