Nederland - 9 december 2020 - Beursbrink

Societe Generale verwacht meer stimulus van de ECB

door STIJN

De economie in Europa heeft nood aan extra ondersteuning gezien de tweede lockdown en de verlaagde economische activiteiten. De Europese Centrale Bank gaat morgen bekendmaken wat ze gaan doen om de Europese economie verder te helpen. Zakenbank Societe General verwacht dat de ECB hun opkoopprogramma gaat verlengen tot december 2021. 

De Europese Centrale Bank gaat donderdag beslissen wat ze zullen doen om de Europese economie te stutten in deze economisch moeilijke tijden. Een tweede coronapiek heeft de Europese landen gedwongen om opnieuw in lockdown te gaan. Dat heeft zonder enige twijfel negatieve gevolgen voor de economische groei. De ECB gaat naar alle waarschijnlijkheid weer stevig stimuleren.

In oktober zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat ze hun financiële instrumenten aan het kalibreren zijn zodat ze kunnen worden geactiveerd vanaf de bijeenkomst in december, indien er nood is aan ondersteuning. Anatoli Annekov, ECB-watcher bij Societe Generale, verwacht dat het opkoopprogramma van de centrale bank zal worden verlengd tot december 2021.

The near term outlook remains abysmal, and the ECB will want to keep its focus on the short-term pitfalls until a clearer end to the pandemic is in sight.

Extra stimulus

Dat zou in totaal neerkomen op een extra stimulus van 600 miljard euro. Daarbovenop zou er ook nog een nieuwe financieringsprogramma komen voor financiële instellingen. Hoewel de vaccins het probleem omtrent de lockdowns kunnen (zullen) verhelpen tijdens het eerste kwartaal in 2021, verkiest de Europese Centrale Bank toch om voorzichtig te zijn, aldus Societe Generale.

Er is ook nog een tweede probleem dat de ECB moet aanpakken, namelijk de stijgende euro. Sinds begin dit jaar is de euro met 8 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit zorgt ervoor dat buitenlandse aankopen uit Europa duurder zijn en dus kan dit de Europese export drukken. Hoe ze dit gaan aanpakken, vooral inzake de inflatie, is nog een vraagteken.

Bronnen: CNBC

Foto: Edelseider – Flickr/Wikimedia – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.