Europa - 2 april 2020 - Beursbrink

Shell aan kop in groene AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag flink hoger, geholpen door een forse winst van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De AEX won rond de klok van elf uur 1,1 procent op 476,25 punten.

“De Europese beurzen vinden de weg omhoog, op de hoop dat het ergste voorbij is voor het epicentrum van de coronacrisis in Europa”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AviTrader. Aslam wees op berichten dat de virusuitbraak lijkt te stabiliseren in Italië, met slechts een bescheiden groei in het aantal nieuwe besmettingen en een afname van het aantal doden.

Aslam acht het “hoogst waarschijnlijk” dat Spanje in de komende dagen een piek zal zien. “De pijn wordt evenwel alleen maar erger in het Verenigd Koninkrijk, dat nog ver van een piek lijkt”, aldus de marktvorser.

Volgens Aslam lijken de lockdown-maatregelen en restricties in Europa overwegend goed te werken en zullen deze vermoedelijk nog even in stand worden gehouden, terwijl overheden zich buigen over het openstellen van de economie. Mochten overheden weer besluiten de economie te openen, dan adviseren deskundigen dit langzaam te doen, aldus Aslam. “En met alle voorzichtigheid, want als landen te snel de economie weer opengooien dan lopen zij het risico op een tweede golf besmettingen”, aldus de marktvorser.

Tot dusver hebben landen als Italië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland de maatregelen verlengd tot na Pasen.

Kijkend naar de beurzen, ziet Aslam signalen dat beleggers weer langzaam bereid zijn om risicovollere beleggingen op te pikken vandaag. “De verkoopgolf op Wall Street woensdag was evenwel intens en de vraag die veel beleggers stellen is of de beurzen verder omlaag gaan”, aldus Aslam. “Beleggers weten niet wat te doen.”

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vanmiddag nog uit naar cijfers over de wekelijkse steunaanvragen. Vorige week bleken de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week die eindigde op 21 maart, nog geëxplodeerd met een stijging van 3 miljoen aanvragen.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0923. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0950.

De olieprijzen schoten tot acht procent omhoog. Beleggers reageren opgetogen op uitlatingen van Donald Trump, die de verwachting uitsprak dat Saoedi-Arabië en Rusland de komende dagen een deal zullen sluiten die de prijsoorlog zal beëindigen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Royal Dutch Shell aan kop met een winst van 8,4 procent, geholpen door de aangetrokken olieprijs.

De financials ING en ABN AMRO wonnen 2,8 tot 8,3 procent. Galapagos noteerde onderaan met een verlies van 2,2 procent.

In de Midkap noteerden oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro bovenaan met winsten tot 5,0 procent. Aalberts won 4,8 procent. Het bedrijf ziet vooralsnog een beperkte impact van het coronavirus, maar kondigde wel wat stappen aan om de situatie in de komende maanden het hoofd te bieden. Grandvision verloor daarentegen 3,3 procent. Boskalis daalde 1,0 procent na het schrappen van het dividend.

Onder de kleinere aandelen won ICT Group 5,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.