Europa - 11 februari 2020 - Beursbrink

SBM Offshore haalde eigen doelen vermoedelijk

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft naar verwachting in 2019 de eigen doelstellingen gehaald. Dit verwachten negen analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de oliedienstverlener.

De analisten verwachten dat SBM Offshore, volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een onderliggende EBITDA zal rapporteren van 806 miljoen dollar, in vergelijking met 784 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 2.075 miljoen dollar, tegenover 1.703 miljoen dollar in 2018. De analisten rekenen daarbij op een omzet van 1.309 miljoen dollar voor Lease & Operate en 766 miljoen dollar voor Turnkey.

De oliedienstverlener meldde tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal  voor het hele boekjaar uit te gaan van een omzet van 2,1 miljard dollar, waarbij Lease & Operate goed zou zijn voor een omzet van 1,3 miljard dollar en de divisie Turnkey voor ongeveer 800 miljoen dollar.

SBM Offshore zei daarnaast een onderliggende EBITDA van circa 800 miljoen dollar te voorzien, waar de oliedienstverlener eerder in het jaar nog uitging van een bedrijfsresultaat van “meer dan” 750 miljoen dollar op een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zegt niet zo zeer naar de cijfers te kijken, maar met name benieuwd te zijn naar het lange termijn plaatje van de oliedienstverlener. De analist wijst op de bestelling van twee nieuwe multifunctionele Fast4Ward-hulls begin december.

CEO Bruno Chabas zei destijds dat SBM voldoende zicht had op potentiële nieuwe opdrachten, waardoor het zich comfortabele genoeg voelde om het programma te versnellen en zich te committeren aan twee extra bestellingen.

“Hoe gaat het daarmee? Hoe zit het met de capaciteit en kunnen we wat het Fast4Ward-programma betreft verdere capaciteitsuitbreiding verwachten? Hoeveel zicht op opdrachten heeft SBM?”, vraagt de analist zich af.

Versteeg hoopt met name meer inzicht te krijgen in de omvang van de olievelden voor de kust van Guyana. Daar liggen volgens de analist voor SBM enorme mogelijkheden.

Een tweede punt van focus is en blijft Brazilië. Ook daar liggen voor de oliedienstverlener grote kansen. Versteeg hanteert een koopadvies en koersdoel van 25,00 euro op SBM.

ING zei eind januari al van mening te zijn dat de langetermijnvooruitzichten van SBM verder zijn verbeterd, onder andere nadat ExxonMobil de geschatte winbare reserves in Guyana verhoogde, wat de oliedienstverlener nieuwe FPSO-opdrachten zou kunnen opleveren.

Het F4W-concept van SBM maakt het volgens de analist voor Exxon heel aantrekkelijk om door te gaan met de Nederlandse oliedienstverlener als enige leverancier van FPSO’s in de toekomst”, zei analist Quirijn Mulder. ING hanteert een koersdoel van 20,00 euro voor SBM Offshore.

SBM komt donderdag voorbeurs met resultaten. Het aandeel SBM Offshore noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,8 procent hoger op 15,73 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel