Nederland - 28 juni 2021

Saudi Aramco ziet in waterstof de toekomst

door SVEN VAN GASSE

De energiemarkt maakt steeds meer werk van een rotatie weg van olie. Oliegigant Saudi Aramco ziet hierbij waterstof als een belangrijke energiebron voor de toekomst. Het bedrijf voert zijn inspanningen op initiatieven op het gebied van waterstoftechnologie te bevorderen.

Aramco maakte geen details bekend over nieuwe investeringsplannen voor waterstof. In plaats daarvan schetste leidinggevenden hun visie op een koolstofarme toekomst waarin waterstof voor het einde van het decennium op grote schaal kan worden toegepast.

De oliegigant stelt:

Hydrogen is real.

Gamechanger

Experts op het gebied van energie zien waterstof als een belangrijke potentiële gamechanger. Het Amerikaanse ministerie van energie verklaarde dat waterstof een enorme hoeveelheid energie kan leveren of opslaan. Hiernaast kan het in brandstofcellen wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Door het Internationaal Energieagentschap omschreven als een veelzijdige energiedrager, wordt waterstof gebruikt voor een breed scala van toepassingen in sectoren als industrie en transport. Momenteel is het overgrote deel van de waterstofproductie echter gebaseerd op fossiele brandstoffen. Waterstof uit hernieuwbare energiebronnen is op dit moment nog duurder om te produceren.

De waterstofcampagne komt nadat Big Oil vorige maand een driedubbele klimaatklap te verwerken kreeg. Activistische beleggers voerden met succes campagne om in de raad van bestuur van Exxon te komen. Hiernaast drukten opstandige aandeelhouders bij Chevron plannen door om de uitstoot te verminderen en verplichte een Nederlandse rechtbank Royal Dutch Shell om zijn uitstoot tegen eind 2030 met bijna de helft te verminderen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.