Nederland - 6 februari 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Ryanair weegt op luchtvaartsector

De Ierse lagekostenmaatschappij zag in het derde kwartaal de nettowinst terugvallen van 103 tot 95 miljoen EUR. Daarmee bleef Ryanair onder de verwachting: analisten rekenden op 102 miljoen EUR.

Ryanair (ticker: RYA), paradepaartje onder de luchtvaartmaatschappijen, zag op drie jaar tijd zijn beurswaarde verdrievoudigen dankzij steeds hoger klimmende winsten (van 522 miljoen EUR in 2014 tot 1.5 miljard EUR in 2016). Maar het groeiverhaal lijkt sinds de laatste twee kwartalen nu toch te stokken.

Oorzaak van de winstval is prijzendruk. Om marktaandeel te behouden verlaagde Ryanair zijn ticketprijzen namelijk met 17%. Het bedrijf ziet die trend van neerwaartse prijzen aanhouden en is daarom voorzichtig in zijn vooruitzichten. Een jaarwinst van 1.3 tot 1.35 miljard euro blijft haalbaar, maar specifieker zegt Ryanair niet te kunnen zijn. Bovendien, kunnen nieuwe aanslagen of andere veiligheidsproblemen een impact hebben op de boekingen en vervolgens de winstdoelstellingen negatief beïnvloeden.

In oktober verlaagde Ryanair zijn winstprognose al met 75 miljoen USD wegens de brexit en de verzwakking van het pond.

Ryanair verliest ongeveer 2% deze morgen. Sectorgenoten zoals Lufthansa (ticker: LHA) verliezen ook meer dan een procent.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.