Nederland - 24 april 2018 - Telecom
door REDACTIE BEURSBRINK

Resultaten KPN vermoedelijk onder druk

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het eerste kwartaal van 2018 de resultaten onder druk zien staan ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de consensusverwachting, waaraan veertien analisten bijdroegen.

KPN zal donderdag bij publicatie van de kwartaalcijfers vermoedelijk een aangepaste omzet rapporteren van 1.543 miljoen euro, waaraan de consumentendivisie 761 miljoen euro heeft bijgedragen en de zakelijke tak 535 miljoen euro. In de eerste drie maanden van vorig jaar boekte het telecombedrijf nog een aangepaste omzet van 1.648 miljoen euro, hetgeen toen al een daling van ruim twee procent was op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2017 droeg de consumentendivisie nog 788 miljoen euro bij aan de omzet en de zakelijke tak 552 miljoen euro.

De analisten voorzien verder een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 559 miljoen euro in het afgelopen kwartaal, hetgeen eveneens minder is dan de 584 miljoen euro een jaar eerder.

Onder de streep restte vermoedelijk een winst van 92 miljoen euro, gelijk aan de winst uit het eerste kwartaal van vorig jaar.

UBS, dat een koopadvies op KPN heeft, verwacht dat de komende kwartaalcijfers op operationeel niveau een gemengd beeld zullen laten zien. De boekhoudkundige methode IFRS15 zal een deel van de druk van SIM-only abonnementen op de consumentenmarkt doen wegnemen, maar de tak wordt nog wel negatief beïnvloed door de recente verlagingen van de roamingtarieven.

Concurrentie vanuit VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2 zal KPN daarbij niet in de kaart spelen. Wel verwachten de analisten van UBS dat de zakelijke markt het herstel uit 2017 dit jaar zal weten door te zetten.

Maandag kwam Tele2 al met cijfers. De Zweedse telecomaanbieder zag in het eerste kwartaal van 2018 de nettowinst onder druk zien staan, nadat de verliezen uit desinvesteringen iets opliepen.

UBS merkte verder op dat de nieuwe CEO Maximo Ibarra voor het eerst naar buiten treedt, hetgeen mogelijk inzicht geeft in de strategische plannen van de topman. Jefferies, met een Underperform advies op KPN, wees evenwel op de risico’s van de wisseling van de wacht aan de top.

Bovendien blijft KPN mogelijk last houden van regelgeving door de Autoriteit Consument & Markt en het gebrek aan “inspirerende operationele trends”, aldus analisten van Jefferies, die iets negatiever gestemd zijn dan de consensus. In februari diende KPN nog een voorstel in bij de ACM voor het verlenen van langdurige toegang aan afnemers tot zijn vaste netwerk.

“Het aandeel is dit jaar flink geraakt en solide kwartaalcijfers zouden geruststellen”, aldus Bank of America Merrill Lynch.

Outlook

KPN gaf bij publicatie van de jaarcijfers over 2017 geen verwachtingen voor het eerste kwartaal af. Wel mikt het telecombedrijf voor dit jaar op een aangepaste EBITDA in lijn met de 2.417 miljoen euro in 2017. De investeringen zullen dit jaar circa 1,1 miljard euro bedragen. Daarbij mikt KPN op een groei van de vrije kasstoom en rekent het op een additionele kasstroom via het dividend uit het belang in Telefonica Deutschland.

Het aandeel KPN koerste dinsdag 0,6 procent lager op 2,45 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.