De situatie op de beurzen is niet al te best. Om dit in cijfers uit te drukken, ging de Bank of America even kijken hoeveel kapitaal er uit de markten is gehaald geweest in de week van 7 september. Aandelenfondsen in de USA hebben toen een uitvloei gezien van 10,9 miljard dollar, de grootste ‘exodus’ van de afgelopen 11 weken.
Beleggers en investeerders zitten met angst, dat is duidelijk uit de kapitaalstroom op de markten in de week van 7 september. Volgens EPFR Global-gegevens die de BofA kon inkijken, hebben banken en beleggers maar liefst voor 10,9 miljard dollar uit fondsen gehaald uit schrik voor een aftakeling van de Amerikaanse economie en een verdere daling op de beurzen.
De voornaamste redenen waarom men zoveel schrik heeft, zijn de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en het verdwijnen van ‘goedkoop’ geld omdat centrale banken de rentes aan het verhogen zijn. Al deze factoren creëren een verhoogde volatiliteit en druk op de beurzen.
Functionarissen van de Federal Reserve herhaalden deze week hun intensies inzake het rentebeleid en deden weinig om de markten te kalmeren. Maar dat was niet nodig, de S&P 500 is twee dagen op rij aan het ‘herstellen’ en zou de week positief kunnen afsluiten. Ook in Europa lijken aandelen te herstellen, de vraag is echter of dit een duurzaam herstel is of slechts een opflakkering.
Men wacht op een bodem op de markten, echter lijkt dat er niet meteen in te zitten. Tal van economen hebben hun bezorgdheid reeds uitgedrukt dat de situatie eerst slechter zal worden alvorens het zal verbeteren. Een recessie staat in de sterren geschreven en zal vermoedelijk realiteit worden. Deze katalysator zou de markten nog meer de dieperik kunnen insturen.
Bronnen: Farah Elbahrawy – Yahoo Finance
Foto: Marco Verch Pro – Flickr – CC BY 4.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.