Europa - 9 april 2020 - Beursbrink

Rabobank ziet economie met 5 procent terugvallen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 5 procent krimpen, als de maatregelen om het coronavirus te beperken vanaf 1 juni worden versoepeld. Dat stelde Rabobank donderdag in een economische raming.

Sectoren die bijzonder hard geraakt worden zijn de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening, somde de bank op.

De werkloosheid zal de komende maanden fors toenemen en het steunpakket van de overheid zal een diepe recessie niet voorkomen, hoewel het wel de basis legt voor economisch herstel.

Door de lockdowns, die de bevolking grotendeels aan huis gekluisterd houdt om het aantal besmettingen te beperken, geven huishoudens en bedrijven fors minder uit, en daalt ook de export en productie fors.

“Veel bedrijven zien hun omzet dalen en een stijging van het aantal faillissementen ligt voor de hand” stelde econoom Frank van Es van Rabobank. “Dit zet ook de werkgelegenheid en de inkomens van huishoudens onder druk.”

Rabobank rekent op een toename met 400.000 tot 500.000 werklozen in de loop van het jaar.

Van Es voorziet dat het herstel in het derde kwartaal maar geleidelijk op gang zal komen en dat de economie pas over geruime tijd weer op het niveau van voor de crisis zal zitten.

Het aantal verkochte huizen zal met 20 procent dalen dit jaar, tot zo’n 175.000, en Rabobank voorziet dalende huizenprijzen in de tweede helft van het jaar. Over het hele jaar voorziet de bank nog altijd een prijsstijging van 4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel