Europa - 6 oktober 2020 - Aandelen

PostNL uitblinker op rode beurs

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte dinsdag gedurende de ochtend weg na een licht hogere opening. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,6 procent op 554,57 punten.

Daarmee doen de beurzen een stapje terug na de mooie winsten op maandag. Toen verbeterde het sentiment nadat de Amerikaanse president Donald Trump werd ontslagen uit het ziekenhuis om weer terug te keren naar het Witte Huis, zo merkten analisten van SEB op. Op vrijdag werd Trump positief getest op het coronavirus.

“De recente polls laten zien dat Joe Biden een voorsprong neemt in de presidentsverkiezingen en beleggers wegen af of zijn overwinning daadwerkelijk negatief zou zijn voor aandelenmarkten”, aldus de marktvorsers.

SEB merkte op dat een opleving van de coronacrisis op de Europese dienstensector drukt, maar dat de pandemie ook verder uitbreidt in de Verenigde Staten, hetgeen leidt tot nieuwe lokale restricties. Maandag bleek uit cijfers van Markit dat de Europese dienstensector weer kromp in september.

“We zien dan ook dat het economisch ‘momentum’ duidelijk is verzwakt”, zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING dinsdag. “Meer fiscale steun via de overheidsbegrotingen en monetaire steun via centrale banken zal dan ook nodig zijn om het economisch herstel weer nieuw leven in te blazen”, zo is Wiersma van mening.

ING verwacht dat de Europese Centrale Bank haar steunprogramma in december zal uitbreiden en waarschijnlijk ook zal verlengen.

De afnemende onrust op de beurzen komt ook tot uiting in een herstel van de euro ten opzichte van de dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1777. Eind vorige week stond er nog een stand van 1,1700 op de borden.

De olieprijzen stegen vanochtend met 0,9 procent, na een stijging van ruim zes procent op maandag.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de Amerikaanse handelsbalans en de vacatures.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen lagen financials als ABN AMRO, Aegon en ING er goed bij met winsten tot 2,3 procent. ABN AMRO komt op 30 november met zijn strategie-update. RELX sloot de rij met een verlies van 1,7 procent.

In de AMX ging alle aandacht uit naar PostNL. Het postbedrijf verhoogde de verwachtingen voor het resultaat voor dit jaar en is van plan om over 2020 weer dividend uit te keren. Analisten bleken goed te spreken over de aankondiging. IEX Group denkt dat er een dividend van 0,10 tot 0,12 euro per aandeel in het vat zit, terwijl ING mikt op 0,18 tot 0,19 euro. Degroof Petercam rekent op 0,16 euro.

Analist Nico Inberg van IEX bleek vooral te spreken over de sale-and-leaseback overeenkomst, waarin vijf sorteercentra worden verkocht om deze vervolgens terug te huren. “PostNL kan hierdoor ineens flink de schulden afbouwen. Bovendien groeit de markt voor logistiek vastgoed enorm en veel partijen willen dergelijke panden graag hebben”, aldus Inberg. Ook wordt door de verkoop van het vastgoed de kostenstructuur duidelijker, zo stelde de analist. Degroof hield er al rekening mee dat PostNL de outlook zou overtreffen en mikte op een genormaliseerde EBIT van 161 miljoen euro. Maar deze taxatie kan nu dus ook omhoog, vermoedelijk naar zo’n 180 miljoen euro. Het aandeel klom 12,2 procent.

Fugro en Boskalis wonnen daarnaast 3,3 tot 4,3 procent. Kepler Cheuvreux zette Boskalis op de kooplijst. Analist Andre Mulder besloot tot deze verhoging na de “erg sterke” halfjaarcijfers van de maritieme dienstverlener. De analist verhoogde dan ook zijn taxaties en rekent erop dat Boskalis de outlook zal overtreffen.

In de AScX won Accell 2,0 procent. Lucas Bols verloor daarentegen 1,7 procent, na een koerssprong van 15 procent maandag na de nodige overnamefantasie.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.