VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 21 januari 2021 - Aandelen

PostNL straalt op hoger Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag opnieuw hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,8 procent op 664,38 punten.

“Het optimisme houdt aan vandaag, waarbij zowel de Aziatische beurzen als Europese beurzen vanochtend stegen en ook Wall Street vanmiddag een hogere opening wacht”, aldus analisten van SEB. De Amerikaanse beurzen stegen woensdag al tot recordhoogtes, na de beëdiging van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten.

Volgens SEB zijn de zorgen over het coronavirus nog steeds duidelijk aanwezig, maar de huidige rally wordt vooral gedreven door de hoop dat meer overheidssteun in de Verenigde Staten zal leiden tot aantrekkende groei en hogere bedrijfswinsten.

“Beperkte inflatie, lage rentes en aantrekkende winsten bieden steun en een basis voor aandelen om verder te stijgen”, aldus strateeg Terry Sandven van Bank Wealth Management.

“Wereldwijde aandelenbeurzen koersen op recordniveaus en niets lijkt het optimisme te kunnen temperen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Met Joe Biden aan het roer in de VS kunnen we meer stimulering verwachten en, zoals het er nu naar uitziet, zullen centrale banken de geldkraan nog lang niet dichtdraaien.”

Wel lopen de spanningen op tussen Europese autoriteiten en partners Pfizer en BioNTech, nadat beleidsmakers waarschuwden dat de bedrijven onverwachts de leveringen van de coronavaccins hebben teruggeschroefd en de uitrol van vaccins bemoeilijken.

De Italiaanse overheid bekijkt nu of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de bedrijven. Pfizer zou de levering van vaccins met 29 procent hebben teruggeschroefd. Ook uit Hamburg kwamen er geluiden dat Pfizer minder vaccins heeft geleverd aan de stad dan was beloofd.

ING merkte op dat de weg omhoog voor de beurzen steeds smaller wordt. “Er is geen ruimte meer voor tegenvallers”, meent Wiersma.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,2143. De olieprijzen daalden met 0,8 procent.

Vanmiddag wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank in Frankfurt bekend gemaakt. Daarna volgt de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde. Het is het niet de verwachting dat de rente wordt gewijzigd, maar wijzigingen in het opkoopprogramma worden echter niet uitgesloten en nieuws hierover kan de markten in beweging brengen.

Naast het rentebesluit van de ECB en bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer Amerikaanse woningbouwcijfers en de wekelijkse steunaanvragen in de VS.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een winst van 3,5 procent. Het biotechbedrijf meldde dat een Engelse toezichthouder het middel Jyseleca, ofwel filgotonib, aanbeveelt. ASML steeg eveneens met 3,5 procent. Analisten verhoogden hun koersdoelen en masse voor ASML, na de kwartaalcijfers van woensdag.

Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler met een verlies van 3,8 procent.

In de AMX won PostNL 8,2 procent na een positieve update. De genormaliseerde EBIT bedroeg in 2020 circa 240 miljoen euro, wat fors meer is dan eerder aangegeven door het postbedrijf. Jefferies sprak van een buitengewone prestatie en KBC Securities zag ruimte om het koersdoel te verhogen van 3,40 naar 3,70 euro bij handhaving van het koopadvies. ING bleek te spreken over de geruststellende outlook en acht dit jaar een dividend mogelijk van maar liefst 0,37 euro per aandeel, inclusief een interim-dividend voor de eerste helft van 2021.

Aperam won daarnaast 3,4 procent, terwijl Air France-KLM de rode lantaarn droeg met een verlies van 2,4 procent.

In de AScX wonnen TomTom en Kendrion 2,9 tot 3,2 procent. Vivoryon leverde 1,8 procent in.

Het lokale dubbeltjesfonds Lavide schoot maar liefst 69,5 procent omhoog. Lavide heeft een intentieverklaring getekend met een jong Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van medische wetenschap en medische dienstverlening, dat via de lege beurshuls een beursnotering wil krijgen. De naam van dit bedrijf werd niet onthuld.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.