Europa - 25 april 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Philips fors onderuit op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend fors lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 2,8 procent tot 697,14 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de angst voor een verdere groeivertraging in China door meer lockdowns om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “In combinatie met het uitblijven van nieuwe stimuleringsmaatregelen, zoals het verlagen van de beleidsrente, drukt dit vanmorgen de stemming op de beurzen”, aldus Wiersma. “Dat vrijdag de aandelenbeurzen op Wall Street in mineur sloten, helpt evenmin.”

“Als de economische groei vertraagt, zijn er minder grondstoffen nodig. Dat zou dan wel weer gunstig zijn voor de inflatieontwikkeling.” Vanochtend daalden de olieprijzen met 4,7 procent.

Beleggers maken zich klaar voor de drukste week van het cijferseizoen, met resultaten van onder andere Apple, Alphabet, Microsoft en Amazon op de agenda in het buitenland. Op Beursplein 5 kwam vanochtend Philips al met cijfers door. Later deze week volgen onder meer de hoofdfondsen Unilever, Randstad, KPN, Besi, IMCD, Signify en Unibail-Rodamco-Westfield.

Hoewel het resultatenseizoen tot dusver vrij solide is geweest, merkt analist Naeem Aslam van AvaTrade op dat beleggers teleurgesteld zijn in de vooruitzichten, die de afgelopen maanden naar beneden zijn bijgesteld vanwege de vrees voor een economische vertraging. “Stagflatie is een echte angst geworden voor investeerders”, meent Aslam.

De euro daalde maandag naar het laagste niveau in twee jaar ten opzichte van de dollar op de verwachting dat de Federal Reserve de rentes sneller zal verhogen, terwijl de Europese Centrale Bank de rentes laag houdt.

Het muntpaar euro/dollar koerste maandag rond een niveau van 1,0707. “Een belangrijk focuspunt blijft de vraag hoe hard centrale banken, en dan met name de ECB en de Fed, op de rem trappen”, aldus analisten van Unicredit Research.

Stijgers en dalers

Onder de volledig roodgekleurde hoofdfondsen moest Philips maar liefst 9,0 procent procent prijsgeven na vrijgave van cijfers. Zakenbank Jefferies sprak van “tegenwind” bij Philips, hoewel de omzet iets hoger uitviel dan verwacht. Het was vooral de aankondiging van een extra terugroepactie van beademingsapparaten in met name de VS die volgens de zakenbank pijn deed.

ArcelorMittal verloor daarnaast 6,7 procent en Shell 4,6 procent. Just Eat Takeaway hield de schade beperkt tot 3,7 procent. Cat Rock Capital heeft een open brief aan Just Eat Takeaway geschreven en gaf aan tegen een aantal agendapunten te stemmen op de jaarvergadering van de maaltijdbezorger, die op 4 mei zal plaatsvinden.

AkzoNobel won in de AEX juist 2,3 procent.

In de AMX won flitshandelaar Flow Traders, gebaat bij volatiliteit op de beurzen, 0,3 procent. AMG en Aperam verloren 4,5 tot 5,2 procent. TKH leverde 2,2 procent in na cijfers.

In de AScX verloor Fugro 5,1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.