Nederland - 4 januari 2018 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Opmars Damrak zet door

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft ook donderdag de wind weer in de rug, na verse records op Wall Street woensdagavond en goede macro-economische cijfers vanochtend. Rond half twaalf steeg de AEX 0,4 procent naar 551,63 punten.

“De notulen van de Fed en de PMI’s geven de markt een rustgevend gevoel”, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Ook de stijging van de Japanse Nikkei, die voor het eerst dit jaar de deuren opende, droegen volgens Bonsee bij aan de positieve ondertoon.

Wel merkte Bonsee op dat de volumes nog wat aan de lage kant zijn. Enerzijds omdat een deel van de handelaren nog met vakantie is, en anderzijds vanwege MiFID II. “Handelaren kijken de kat uit de boom”, zei Bonsee.

Wall Street sloot op nieuwe records, nadat de notulen van de laatste rentevergadering van de Fedeal Reserve weinig reuring veroorzaakte.

De dienstensector in de eurozone bleek er afgelopen maand iets beter bij te liggen dan in november. De inkoopmanagersindex steeg van 56,2 naar 56,6.

In Duitsland en Italië stond de dienstensector er in de laatste maand van 2017 beter voor. In Spanje en Frankrijk daalde het groeitempo evenwel iets.

De samengestelde inkoopmanagersindex van de landen in de eurozone steeg daardoor in december van 57,5 naar 58,1. Een eerdere raming ging uit van 58,0.

“Een uitstekend einde van 2017 voor de eurozone”, zo concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. De econoom sprak daarbij van het beste jaar in een decennium.

De inkoopdata wijzen volgens Williamson op een groeiversnelling van het bruto binnenlands product in de eurozone naar een “indrukwekkende” 0,8 procent in het vierde kwartaal. Daarbij zijn er geen signalen volgen de econoom dat de groei afneemt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2041. Woensdagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,2009.

Vanmiddag kijkt de markt uit naar cijfers over de Amerikaanse dienstensector en geeft loonstrookjesverwerker ADP een vooruitblik op het officiële banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Olie steeg woensdagavond flink en vanochtend kwam daar nog wat bovenop.

Stijgers en dalers

In de AEX profiteerde SBM Offshore van de oplopende olieprijs. Het aandeel werd 2,9 procent duurder. Randstad steeg 1,5 procent en maritiem dienstverlener Boskalis werd 1,3 procent duurder.

ING Groep, dat een koersdoelverhoging van HSBC kreeg, won 1,1 procent en ABN AMRO ging er een half procent op vooruit. HSBC startte het volgen van ABN AMRO met een Houden advies en een koersdoel van 28,00 euro.

Slechts een paar fondsen noteerden lager, waarbij alleen het verlies van Altice meer dan een procent  bedroeg.

In de AMX ging Aperam aan de leiding met een koerswinst van 1,6 procent. Philips Lighting won 1,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro dikte 0,7 procent aan, ook dankzij de hogere olieprijs, zei Bonsee van ABN AMRO.

TomTom leverde 3,0 procent in, nadat het woensdag juist nog bijna vier procent steeg. Vanochtend werd bekend dat Bosch en Continental een belang nemen in HERE. Flow Traders werd 3,6 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen steeg Probiodrug 2,4 procent en Basic-Fit 2,0 procent. ForFarmers en Beter Bed leverden 1,4 en 1,2 procent in.

Het lokaal genoteerde Verenigde Nederlandse Compagnie daalde 5,8 procent. Afgelopen vrijdag liep de koers van het aandeel flink op, nadat VNC met nieuwe groeidoelstellingen kwam en inzicht gaf in het dividendbeleid. Grootaandeelhouder Geert Schaaij, bekend van Beursgenoten, lijkt deze koersstijging te hebben aangegrepen om zijn belang in VNC te verlagen. Het belang van Schaaij daalde van 25 naar 18,8 procent.

Alumexx, het voormalige Phelix, won twee procent. Meldingen bij de AFM lieten zien dat CEO Jeroen van den Heuvel inmiddels een belang van 34,6 procent in Alumexx heeft. Grootaandeelhouders Mountainshield en Martijn Kok verwaterden naar respectievelijk 25,4 en 29,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.