Nederland - 4 maart 2021 - Olie

OPEC verlengt productiebeperkingen

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen maakten op donderdag opnieuw een sprongetje nadat de OPEC en haar bondgenoten hadden beslist om de huidige productiebeperkingen te handhaven. Saudi-Arabië gaat hier bovenop haar vrijwillige productiebeperking van 1 miljoen vaten extra per dag ook verlengen.

Ondanks de recente prijsstijging van olie heeft de OPEC toch beslist om de olieproductie niet te verhogen. Analisten hadden echter verwacht dat de instelling toch op zijn minst een deel van de productiebeperkingen zou opheffen.

De OPEC koos er echter voor om op veilig te spelen en het aanbod niet te verhogen. Op dit moment bedragen de productiebeperkingen een kleine 8 miljoen vaten per dag, inclusief de extra Saudische bijdrage. Deze beperkingen hebben ervoor gezorgd dat de oliemarkt opnieuw steviger staat, na de pandemische crash.

Toekomst blijft onzeker

Vorig jaar verlaagde de OPEC+ de olieproductie met een recordhoeveelheid van maar liefst 9,7 miljoen vaten per dag. De noodmaatregelen, samen met de productieverminderingen van de Verenigde Staten en andere producenten, zorgden voor een sterke opleving van de prijs.

Dit herstel is de laatste maanden versneld doordat miljoenen mensen over de hele wereld zijn ingeënt tegen Covid-19. De oliemarkt krijgt hierdoor vertrouwen omdat de lockdowns hierdoor langzaam kunnen worden opgeheven.

Toch zijn er bezorgdheden over het tempo waarmee de vaccins worden verspreid. Zelfs in landen die in een vroeg stadium toegang hebben gekregen tot de vaccins, waaronder de Europese Unie, duurt het langer dan verwacht om de bevolking te vaccineren. Verdere vertragingen kunnen de vraag naar ruwe olie later dit jaar doen afnemen.

Abdulaziz Bin Salman, minister van Energie van Saudi-Arabië, besluit:

Wanneer je deze mate van onvoorspelbaarheid hebt, is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen.

Bronn: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.