Het nieuwe coronavirus doet het Midden-Oosten bewust worden van het feit dat ze afhankelijk zijn van China als het gaat over de afname van olie. Dat is nu meer dan duidelijk gezien China alles in het werk stelt om een verdere uitbraak van het virus tegen te gaan door middel van grote delen van het land stil te leggen. Economische activiteiten, en dus ook de vraag naar olie, dalen.
Het is nog maar eens duidelijk dat het Midden-Oosten zeer afhankelijk is de olieafname van China. Nu het coronavirus het land teistert en ook de economische activiteiten verminderd zijn, is de vraag naar olie redelijk wat gedaald. De olieprijzen zitten al enkele maanden in een moeilijke periode door de grote olievoorraden en de zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie.
Het coronavirus doet daar nog een schepje boven op met meer dan 31.000 besmettingen en 600 doden. De vraag naar olie in China, één van de grootste afnemers van de Golfstaten, is al behoorlijk flink gedaald. Ongeveer met 20 procent oftewel 3 miljoen olievaten per dag.
Any extended period of time where we see this decline in demand is really going to further pressure the oil market.
Saudi Arabië, de grootste producent van de OPEC, exporteerde ongeveer 1,8 miljoen vaten olie per dag naar China vorig jaar in de zomer. Alle ogen zijn nu gericht op de Chinese oliecontracten die in maart zullen worden afgesloten, op die manier wordt duidelijk hoe groot de daling is.
De OPEC+ heeft reeds een spoedvergadering gehouden om de export naar China te verlagen naar 1,7 miljoen vaten per dag. Maar volgens analisten is deze reductie niet voldoende om de olieprijzen een duwtje in de rug te geven gezien de omstandigheden en problemen op het wereldtoneel.
Bronnen: CNBC
Foto: Skeeze – Needpix
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.