Europa - 10 december 2019 - Beursbrink

Onzekerheid milieumaatregelen remt economische groei in 2020

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren. Dit bleek dinsdag uit de Sectorprognoses 2020-2021 van ABN AMRO.

De agrarische sector, de bouw, industrie en transport en logistiek worden volgens ABN AMRO in 2020 het meest geremd. In de landbouw drukken de stikstofmaatregelen vooral hun stempel op de melkveehouderij.

De bouwsector slaat in 2020 om van 4 procent groei in 2019 naar 2 procent krimp, zo voorziet de bank. Zowel de woning- en utiliteitsbouw als infra worden “hard getroffen” door het uitblijven van een definitieve oplossing voor de stikstof- en PFAS-crisis.

Ook de industrie en transportsector laten afnemende groei zien, mede omdat een krimp van de bouwproductie zal leiden tot een dalende vraag naar bouwmaterialen, grondstoffen, gereedschap en bouwmaterieel, aldus ABN AMRO.

“Om onzekerheid in de toekomst te voorkomen, is het zowel bij de overheid, het bedrijfsleven als de consument noodzakelijk om eerder in te grijpen, vooral met het oog op de klimaatdoelstellingen”, aldus de bank.

Sectoren die geen last hebben van het stikstof- en PFAS-beleid presteren daarentegen goed, aldus ABN AMRO, waaronder de sector technologie, media en telecom en die gericht op vrije tijd en ontspanning.

ABN AMRO verwacht dat het Nederlandse bruto binnenlands product in 2020 met 0,9 procent groeit, na een vermoedelijke groei van 1,7 procent in 2019.

De economen van de bank verwachten overigens dat de economie in de loop van 2020 weer beter zal gaan draaien, dankzij een opleving van de wereldhandel.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.