Nederland - 3 december 2021 - Overname

“Onwaarschijnlijk dat overname van Arm door Nvidia zal doorgaan”

door SVEN VAN GASSE

De overname van Arm door Nvidia stoot op een groeiend aantal regelgevende onderzoeken in verschillende landen. Volgens analist Alan Priestley is het daarom zeer onwaarschijnlijk dat de overname zal doorgaan.

De overname wordt nu onderzocht door regelgevende instanties in het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, de Verenigde Staten en China. Normaal gezien zou de overname in maart 2022 rond moeten zijn, maar Nvidia CEO Jensen Huang heeft al laten blijken dat het waarschijnlijk langer zal duren.

Arm is ontstaan uit een spin off van het computerbedrijf Acorn Computers in 1990. De energie-efficiënte chipontwerpen van het bedrijf worden gebruikt in 95% van ’s werelds smartphones en 95% van de chips die in China worden ontworpen. Arm, dat in 2016 door het Japanse SoftBank werd gekocht, geeft zijn chipontwerpen in licentie aan meer dan 500 bedrijven die ze gebruiken om hun eigen halfgeleiders te maken.

Kritiek

Hoewel de Amerikaanse chipgigant Broadcom zich voor de deal heeft uitgesproken, zijn vele anderen ertegen. Critici zijn bezorgd dat de fusie met Nvidia, dat zijn eigen chips ontwerpt, de toegang tot de neutrale halfgeleiderontwerpen van Arm kan beperken. Dit zou dan weer zorgen voor hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de industrie.

Qualcomm heeft gezegd dat Nvidia de levering van de technologie van Arm aan zijn concurrenten zou kunnen beperken of de prijzen zou kunnen verhogen. Google en Microsoft hebben volgens Bloomberg dezelfde zorgen geuit bij de toezichthouders.

Donderdag spande de Amerikaanse Federal Trade Commission een rechtszaak aan om de deal op basis van antitrustbezorgdheden te blokkeren. In november kondigde de Britse regering aan dat zijn een diepgaand onderzoek wil instellen naar de overname van Arm. Intussen heeft de Europese Commissie, de uitvoerende macht van de Europese Unie, in oktober reeds haar eigen diepgaande onderzoek naar de overname ingesteld.

De FTC stelt:

De overname zou één van de grootste chipbedrijven controle geven over de computertechnologie en ontwerpen waarop concurrerende bedrijven vertrouwen om hun eigen chips te ontwikkelen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.