Nederland - 6 oktober 2021 - Commodities

“Olieprijzen zouden een off the charts spike kunnen bereiken”

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen, en de energieprijzen in het algemeen, zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Volgens strategen zouden de olieprijzen een “off the charts spike” kunnen meemaken nu de winter nadert en de OPEC en zijn bondgenoten zich houden aan hun eerder overeengekomen pact over de olieproductie.

OPEC+, de Organisatie van olie-exporterende landen en de bondgenoten waaronder Rusland, staat onder druk. Grootverbruikers zoals de Verenigde Staten en India roepen de instelling op om meer olie op te pompen en extra voorraden aan te leggen nadat de olieprijzen dit jaar met 50% zijn gestegen.

Het oliekartel is maandag echter overeengekomen zich te houden aan het bestaande pact om de olieproductie in november met slechts 400 000 vaten per dag te verhogen. Hiermee veegt de instelling de oproepen om meer olie op te pompen van tafel.

Volgens John Driscoll, hoofdstrateeg bij JTD Energy Services, is het besluit van de OPEC+ een zeer voorzichtige handelswijze. De beslissing is vooral opmerkelijk te noemen wanneer men de aanhoudende energiecrisissen en mogelijke verstoringen van de bevoorrading in overweging neemt.

Hij wees op het tekort aan brandstof in het Verenigd Koninkrijk, met lange rijen auto’s die wachten om benzine te kopen. In het Verenigd Koninkrijk hebben mensen in paniek brandstof gekocht, waardoor er tekorten zijn ontstaan en de brandstofvoorzieningsketens onder druk zijn komen te staan.

Olie aan $100

Steeds meer experts denken dat olie binnenkort aan $100 per vat zou kunnen noteren. Volgens Driscoll is dit zeker mogelijk maar zal deze prijs niet houdbaar zijn. Driscoll acht dit scenario echter wel minder waarschijnlijk. Hij ziet dit scenario waarheid worden als alles tegen zit. Dit wil zeggen als er een heel strenge winter komt en er zich verstoringen in de leverbaarheid en de bevoorradingsketens voordoen.

Driscoll wees ook op de energiecrisis in China. Deze heeft tot wijdverspreide verstoringen van de energievoorzieningen geleid doordat de plaatselijke autoriteiten de stroom bij veel fabrieken hebben laten afsluiten.

In Europa worstelt de regio ook met haar eigen energiecrisis en een enorm gastekort. Deze samenloop van crises, die tot een tekort aan gas leidt, zal de vraag naar olie aanwakkeren in de aanloop naar wat naar verwachting een koude winter zal worden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.