De afgelopen vier weken ging het hard op de oliemarkt. De prijs voor een vat WTI crude is gestegen van 64 dollar naar 82 dollar. De hoofdoorzaak is te vinden aan de aanbodzijde, de OPEC+ wil namelijk minder olie gaan produceren waardoor een tekort op de markt dreigt te ontstaan.
De olieprijzen zijn sinds juni vorig jaar hard onderuit gegaan. Van 120 dollar per vat WTI crude naar 64 dollar in maart dit jaar. Deze zware correctie werd veroorzaakt door o.a. een prijzenplafond voor Russische olie en inspanningen van het Westen om rust op de oliemarkt te brengen.
Maar de afgelopen vier weken zien we een forse prijsstijging, namelijk van 64 dollar naar 82 dollar. De OPEC+ is van plan om minder olie te gaan produceren en willen hun output verminderen met 1,16 miljoen vaten per dag tegen eind dit jaar. Maar Warren Patterson, hoofdstrateeg grondstoffen bij ING Groep, benadrukt ook dat de vraag naar olie aan het afzwakken is.
“OPEC+ cuts have clearly boosted prices. However, weaker refinery margins are a concern, signaling weaker demand, particularly for middle distillates.”
Deze evolutie is niet bepaald gunstig voor de centrale banken. Hogere olieprijzen drijven consumentenprijzen de hoogte in en dus ook de inflatie. Recent is de inflatie aan het afkoelen dankzij de lagere olieprijzen, maar hoelang kan men hier nog van profiteren? De stijging op de oliemarkt gooit zonder twijfel roet in het eten van de Federal Reserve en de ECB.
Sommige marktkenners beweren dat de Federal Reserve hun rentebeleid gaat pauzeren gezien de problemen in de banksector en de afkoelende inflatie. Maar indien de olieprijzen blijven stijgen, is de kans groot dat men toch opteert voor een langere periode van hoge rentes.
Bronnen: Yongchang Chin – Yahoo Finance
Foto: Jernej Furman – Flickr – CC BY 4.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.