Nederland - 30 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen onder druk door OPEC+ en Fed

De olieprijzen zijn de afgelopen weken aardig hersteld, maar de druk op de oliemarkt lijkt toe te nemen naar aanleiding van plannen van de OPEC+ om hun productiebeleid niet te wijzigen. Verder zijn beleggers ook wat zenuwachtig omdat de Federal Reserve deze week gaat samenkomen.

De olieprijzen daalden maandag waardoor eerdere winsten van het bord werden geveegd. De druk op de oliemarkt is er door de waarschijnlijk ongewijzigde productie van de wereldwijde producenten, die op 1 februari een knoop zullen doorhakken. Daarenboven zijn beleggers heel voorzichtig in aanloop naar een bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve.

 

Brent-futures op ruwe olie daalden met 20 cent, of 0,2 procent, tot 86,46 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse WTI op  79,57 dollar per vat stond, een daling van 11 cent, of 0,1 procent. Het is onwaarschijnlijk dat de OPEC+ haar olieproductiebeleid zal wijzigen tijdens haar virtuele bijeenkomst op 1 februari.

Vraag en aanbod

Een stijging van de Russische olie-export begin februari zorgde er voor dat Brent en WTI hun eerste wekelijkse verlies van dit jaar boekten. Analisten van de National Australia Bank verwachten dat de vooruitzichten van de Amerikaanse Fed op korte termijn de belangrijkste factor zal zijn en de markten verwacht dat de de beleidsmakers de renteverhogingen zullen terugschroeven van 50 basispunten naar 25 basispunten.

Spanningen in Iran en een stijgende vraag naar Olie in China hadden de olieprijzen eerder deze maand al opgedreven. Voormalig Eni-handelaar Stefano Grasso zei dat zowel Rusland als China de olie met meer dan 1 miljoen vaten per dag kunnen beïnvloeden en beide hebben verrast in termen van respectievelijk exportveerkracht en consumptieherstel.

We have Russia on the supply side and China on the demand side. Both can swing by more than 1 million barrels per day above or below expectation.

Citi-analisten verwachten een geleidelijk herstel van het internationale verkeer, vooral nu China de coronamaatregelen aan het versoepelen is. De daling van de olieprijzen is wellicht een tijdelijk fenomeen, veel zal afhangen van de Federal Reserven en de OPEC+ deze week.

Bronnen: Florence Tan & Emily Chow

Foto: Green Oil – Sergio RussoFlickrCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.