Nederland - 3 augustus 2021 - Beursbrink

Oliegigant BP verhoogt dividend na sterk kwartaal

door STIJN

Olie- en gasgigant BP heeft de analistenverwachtingen voor het tweede kwartaal overtroffen. Tijdens Q2 wisten ze 2,8 miljard dollar nettowinst te draaien. Dat is een flink pak beter dan de 2,06 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Het Britse BP heeft laten weten dat ze hun eigen aandelen gaan inkopen en het dividend gaan verhogen.

2,8 miljard dollar nettowinst, een bijzonder sterke prestatie van het Britse BP. Vooral omdat de oliegigant tijdens dezelfde periode vorig jaar nog een verlies had van 6,7 miljard dollar. Dat de hogere olieprijzen deugd doen voor BP, is duidelijk. Ze doen het beter dan hun eerste kwartaal, toen bedroeg de nettowinst 2,6 miljard dollar. Zelfs analisten hadden dit niet verwacht.

De analisten die gepolst werden door Refinitiv dachten eerder aan een nettowinst van 2,06 miljard. BP wist dit dus met andere woorden vrij gemakkelijk te overtroffen. Dankzij de goede resultaten zijn ze van plan om eigen aandelen in te kopen, alsook zullen ze het dividend te verhogen.

Daarmee volgt BP de trend van zijn concurrenten Royal Dutch Shell, TotalEnergies en Equinor. De meeste oliebedrijven profiteren van de hogere olieprijzen door meer winst te draaien. Het verhogen van het dividend en het inkopen van eigen aandelen is dan ook geen verrassende beslissing.

Olieprijzen

Het aandeel van BP noteert dit jaar al 15 procent hoger, nadat het vorig jaar 47 procent van zijn waarde had verloren. Het herstel op de oliemarkt is meer dan welkom voor BP en zijn concurrenten. Tijdens het eerste kwartaal was de gemiddelde olieprijs 61 dollar per vat. Tijdens het tweede kwartaal steeg deze gemiddelde prijs zelfs naar 69 dollar per vat.

De vooruitzichten zijn echter troebel en onzeker. Enerzijds verwachten marktkenners dat de olieprijzen verder zullen stijgen richting 80 – 100 dollar per vat. Maar de nieuwe besmettelijke delta variant is aan een opmars bezig en dreigt het herstel van de wereldeconomie te ontsporen.

Bronnen: CNBC

Foto: Mike Mozart – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.