Nederland - 27 april 2021 - Beursbrink

Oliegigant BP overtreft verwachtingen

door STIJN

Het Britse olieconcern BP heeft dinsdag zijn kwartaalcijfers van het eerste kwartaal gepubliceerd. Het viel op dat de resultaten bijzonder sterk waren en beter dan analisten hadden voorspeld. Het sterke rapport is te danken aan de stijgende olieprijzen en het herstel van de wereldeconomie waardoor de vraag naar olie toeneemt. 

BP wist tijdens het eerste kwartaal dit jaar maar liefst 2,6 miljard dollar winst te draaien. Een grote verbetering ten opzichte van de 115 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal vorig jaar en zelfs ten opzichte van de 791 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.

Met 2,6 miljard dollar overtreft het Britse BP ook de verwachtingen van de analisten. Deze dachten namelijk eerder aan een bedrijfswinst van 1,4 miljard dollar tijdens het eerste kwartaal dit jaar. Het is duidelijk dat BP veel beter heeft gepresteerd tijdens Q1 dan men had verwacht. Dat komt dankzij de herstellende wereldeconomie en de stijgende olieprijzen.

De netto schuld daalde met 5,6 miljard dollar tot 33,3 miljard dollar aan het einde van de eerste drie maanden van het jaar. Wat betekent dat BP zijn doelstelling heeft gehaald om de netto schuld terug te brengen tot onder 35 miljard dollar. Het bedrijf zei dat het dit doel nu links gaat laten liggen op voorwaarde dat het een sterke kredietwaardigheid van beleggingskwaliteit behoudt.

Uitdagingen

BP is zeer tevreden met de resultaten, vooral gezien het jaar 2020 het allereerste jaar was waarin het bedrijf een jaarlijks verlies leed. CEO Bernard Looney noemde 2020 het meest uitdagende jaar uit zijn carrière. Hij waarschuwde voor een moeilijke start van 2021 echter is gebleken dat de wereldwijde vaccinatiecampagnes de druk van de ketel hebben gehaald.

Echter zijn niet alle gevaren geweken. De situatie omtrent COVID-19 in India is uit de hand aan het lopen en de Indiase variant lijkt besmettelijker en dodelijker te zijn dan alle andere varianten. Ook het beleid van de OPEC+ zou een negatieve impact kunnen gaan hebben op de olieprijzen. De oliegroep is namelijk van plan om de productieniveau stilaan op te krikken.

Bronnen: CNBC

Foto: Weixi Zeng – Panoramio – CC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.