Nederland - 30 november 2019 - Beursbrink

Olie valt scherp door ‘bearish’ OPEC uitspraken

door STIJN

De olieprijzen hebben vrijdag redelijk wat moeten inboeten door onzekerheden en twijfels over de inspanningen van de OPEC. Beleggers en investeerders vrezen dat de OPEC niet langer van plan is om de olieproductie in te perken, vooral Saoedi-Arabië lijkt niet te willen meewerken.

Een scherpe val op vrijdagmiddag, dat moesten de olieprijzen ondergaan na geruchten over de OPEC. Er werd al vaker gezegd dat de OPEC-landen bereid zouden zijn om de olieproductie nog wat verder in te perken zodat het evenwicht op de oliemarkt bewaard zou blijven. Maar volgens een rapport van Bloomberg zit deze olieproductievermindering er wellicht niet aan te komen.

Beleggers en investeerders konden het rapport van Bloomberg moeilijk verteren en stuurden de olieprijzen gemiddeld 2,5 procent de dieperik in, de Brent-futures noteren zelfs op -4,5 procent. Deze daling maakte van de afgelopen beursweek de slechtste week sinds begin oktober.

OPEC en Hong Kong

Het is vooral Saoedi-Arabië dat hinderlijk doet omtrent het ‘production coordination pact’. Begin december zouden de OPEC-leden samenkomen om een verdere productiebeperking te bespreken. Rusland, dat deel uitmaakt van de OPEC+, heeft ook al laten weten dat ze eerder geneigd zijn om het pact pas te verlengen ergens eind maart of begin april.

Oil prices fell almost 5% as fears grew that Russia will block an OPEC+ quota extension. WTI was still holding above the November low of $54.75… but if that level gives way then more losses could be on the way in early next week ahead of OPEC’s meeting later on in the week.

Ook het nieuws over de mogelijke nieuwe escalatie tussen de USA en China doet investeerders schrikken. De Amerikaanse inmenging in de kwestie Hong Kong is namelijk roet in het eten aan het gooien inzake de vooruitgang in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1]

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.