Nederland - 21 augustus 2019 - Beursbrink

Olie stijgt door meevaller inzake olievoorraden

door STIJN

Brent crude olie futures, de globale benchmark voor olie, ging voor het eerst in een week boven de 60 dollar per vat nadat een rapport bevestigde dat de Amerikaanse olievoorraden meer waren gedaald dan analisten hadden verwacht. De prijzen gingen lichtjes hoger maar de stijging werd in toom gehouden door de aanhoudende zorgen over een mogelijke wereldwijde recessie.

Het bericht over de Amerikaanse olievoorraden deed de Brent crude stijgen met 0,50 procent tot 61,02 dollar per vat. WTI crude ging met 0,45 procent omhoog en eindigde op 56,80 dollar. De Amerikaanse voorraden daalden met 3,5 miljoen vaten in de week van 16 augustus, zo blijkt uit een rapport van het American Petroleum Institute (API) dat dinsdag werd gepubliceerd.

Deze forse daling brengt wat teweeg op de oliemarkten gezien het evenwicht tussen vraag en aanbod op deze manier lichtjes wordt hersteld. Analisten van Reuters hadden verwacht dat de voorraden zouden dalen met 1,9 miljoen vaten, die verwachting werd ruimschoots overtroffen.

Crude prices should see support from a bullish API stockpile report that could signal the largest Cushing draw since February 2018, if the EIA validates it.

Het helpt natuurlijk dat de grootste olieproducent, namelijk Saudi-Arabië, vasthoudt aan zijn exportlimiet van 7 miljoen vaten per dag. Dit is één van de maatregelen in een poging om de balans op de oliemarkten te herstellen gezien het aanbod de vraag flink overstijgt.

De spanningen in het Midden-Oosten drijven de olieprijzen ook lichtjes omhoog. Maar er is één factor die een blijvende druk uitoefent en dat is de vrees voor een wereldwijde recessie. Enkele signalen, zoals de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten, wijzen erop dat een wereldwijde recessie zich aan het opdringen is als er niet snel iets veranderd op het wereldtoneel.

Bronnen: NDTV

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.