Nederland - 21 november 2021 - Olie

Olie begint te dalen

door SVEN VAN GASSE

Na de forse stijging van de olieprijzen beginnen deze eindelijk te dalen. Amerikaanse ruwe olie is vrijdag naar het laagste punt in 7 weken gezakt en noteerde aan $76 per vat.

Helaas is één van de katalysatoren voor de daling een nieuwe onrustwekkende ontwikkeling op het Covid-front. De besmettingen in Europa schieten fors de hoogte in. Verschillende landen hebben reeds extra maatregelen aangekondigd en Oostenrijk kondigde een nationale lockdown af, in een poging om het virus tegen te gaan.

De lockdown doet de vrees op de oliemarkt rijzen voor strenge nieuwe beperkingsmaatregelen wereldwijd. Deze zouden de economische opleving vertragen en de vraag naar energie doen afnemen.

Louise Dickson, olie-analist bij Rystad Energy, stelt:

De vraagsignalen zijn overweldigend bearish.

VS en China

Afgezien van de vrees voor lockdowns is er nog een andere reden voor de daling. Beleggers zijn nerveus over het spookbeeld dat de Verenigde Staten en China de handen ineen zouden slaan om in te grijpen in de energiemarkten.

Sinds de crash tot een negatieve $40 in april 2020 zijn de prijzen voor olie fors gestegen doordat het aanbod de vraag niet kan bijhouden. De OPEC en haar bondgenoten, bekend als OPEC+, hebben hun productie slechts geleidelijk opgevoerd. Hiernaast hebben Amerikaanse oliemaatschappijen zich ook niet gehaast om het aanbod te vergroten.

Een gecoördineerde vrijgave van olievaten door twee van ’s werelds grootste energieverbruikers zou een grotere impact hebben dan wanneer enkel de regering-Biden zou handelen om de “Strategic Petroleum Reserve” aan te spreken. Functionarissen in China hebben vrijdag een verklaring afgelegd waarin zij suggereren dat een vrijgave van olievaten uit de noodreserve van het land op tafel ligt.

Een gezamenlijke vrijgave door de Verenigde Staten en China zou ook kunnen worden gebruikt als een onderhandelingsinstrument om de OPEC+ ertoe te bewegen de oliekranen open te zetten. De afgelopen maanden heeft de instelling dit steeds geweigerd.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.