Nederland - 25 september 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Obligaties meest aantrekkelijk sinds 2009

Bitcoin en de S&P 500 kijken naar een kwartaalverlies, terwijl obligaties er het aantrekkelijkst uitzien sinds 2009. De relatieve aantrekkelijkheid van obligaties betekent minder prikkels om in bitcoin en ook aandelen te investeren.

Bitcoin en S&P 500 in de min

Bitcoin, de leidende cryptocurrency, is tijdens het derde kwartaal met 14% gedaald, waardoor het op $26,100 wordt verhandeld.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

De S&P 500, die vaak als maatstaf dient voor risicovolle activa, heeft het ook niet makkelijk gehad. De index is bijna 3% gedaald gedurende het afgelopen kwartaal en sloot op vrijdag af op $4.320,05.

Obligaties als nieuwe favoriet

Waarom kiezen beleggers plotseling voor obligaties? Het heeft alles te maken met de “equity risk premium”, het verschil tussen het rendement op de S&P 500 en het rendement op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties.

Dit verschil is nu -0.58, het laagste niveau sinds 2009. Dit betekent dat het aantrekkelijker is geworden om te investeren in veilige staatsobligaties, omdat ze een hoger rendement bieden dan aandelen.

Zie dit verschil ook terug in onderstaande grafiek:

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Bron: CoinDesk
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.