Europa - 18 februari 2021 - Aandelen

NN gebeten hond in lichte lagere AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht lager, waarbij beleggers veel bedrijfscijfers te verwerken kregen. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,1 procent tot 680,29 punten.

“De vrees voor sterk oplopende rentes zorgt voor onrust op de wereldwijde beurzen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Dat de Fed voorlopig doorgaat met haar zeer soepele beleid, bedaarde de gemoederen enigszins”, aldus Wiersma.

“Hoewel de Fed een afwachtende houding aanneemt, kan een combinatie van economisch herstel en stijgende consumentenprijzen leiden tot meer volatiliteit in de komende maanden”, zo waarschuwden analisten van SEB. “Ondanks dat het klimaat voor risicovolle beleggingen zoals aandelen gunstig zal blijven.”

De marktvorsers van SEB wezen op sterker dan voorziene macrocijfers uit de Verenigde Staten op woensdag, waarbij de detailhandelsverkopen veel meer toenamen dan voorzien. In combinatie met optimistische cijfers over de industrie en duurzame goederen, ligt het volgens SEB voor de hand dat de Amerikaanse economie verder zal herstellen. Wel leiden de flink aangetrokken macrocijfers voor zorgen over aantrekkende rentes, zo merkten SEB én ING op.

“Beleggers worden wat nerveus over de renteontwikkelingen en dat kan erop wijzen dat de markten rekening houden met een hogere inflatie in de komende tijd”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. “Het kan er ook op duiden dat de verwachtingen voor de economische groei te optimistisch zijn. Wat het geval ook is, de Fed komt in een moeilijke positie terecht, omdat de hogere obligatierendementen kunnen leiden tot een verhoging van de beleidsrentes”, aldus Madden. “Beleggers zijn desondanks niet enorm geschrokken van de ontwikkelingen op de obligatiemarkt, maar zij zien wel reden om momenteel wat winst van tafel te halen.”

“Hoe ver rentes vanaf het huidige niveau nog zullen oplopen, is moeilijk te zeggen, maar het is wel duidelijk dat we de bodem van vorig jaar waarschijnlijk niet snel meer terugzien”, aldus Wiersma van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,2072. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2043 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2037 op de borden. De olieprijzen stegen met 0,4 procent.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koerste verzekeraar NN Group 3,5 procent lager na het presenteren van jaarcijfers. Sectorgenoot ASR Nederland noteerde juist in het groen, eveneens na vrijgave van de jaarrapportage. KBC Securities zag reden om het aandeel NN van de kooplijst te halen na een “gemengd halfjaarrapport”.

Ook de techfondsen ASML en Adyen zaten met winsten van 0,6 tot 1,3 procent in de lift.

In de AMX gingen de handen op elkaar voor Fagron. Het aandeel klom 5,7 procent na een positief rapport van Berenberg. Air France-KLM steeg 0,3 procent, ondanks dat de luchtvaartmaatschappij, zoals viel te verwachten, een miljardenverlies over 2020 bekend moest maken. ING sprak van een dramatisch jaar.

Arcadis won 2,0 procent na volgens Kepler Cheuvreux een sterk vierde kwartaal. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Arcadis van 30,50 naar 32,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

In de AScX won Ordina na cijfers 3,6 procent. Cijfers van bouwer BAM kregen daarentegen een negatief onthaal met een koersverlies van 5,6 procent. ING sprak van een zwak vierde kwartaal, maar Kempen noemde de nieuwe strategie van BAM juist waarop de markt wachtte.

AMG steeg met 2,4 procent.

Het lokaal genoteerde DGB steeg 11,1 procent en Geojunxion won 5,3 procent na jaarcijfers die wezen op een afname van de verliezen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.